Nikad nije bila ugroženija sloboda medija u svetu, Srbija na 66. mestu

Organizacija "Reporteri bez granica" objavila je Indeks slobode medija u svetu 2017, u kojem upozorava da sloboda medija nikada nije bila ugroženija nego što je danas, a Srbija je na toj listi na 66. mestu od ukupno 180 zemalja rangiranih po stepenu slobode medija.

Srbija je ove godine u Izveštaju zabeležila pad od sedam mesta u odnosu na prethodnu, a Hrvatska je na najnovijoj listi pala za 11 mesta i sada je na 74. mestu.

Ta organizacija je ocenila da mediji u Srbiji rade pod finansijskim i uredničkim pritiskom, a da su na meti kritike vlade mediji koji kritički pišu o njenom radu, a često, kako taksativno navode, medijske grupe BIRN i CINS, kao i dnevni list Danas i nedeljnik Vreme, te da medijski zakoni "nikada nisu stupili na snagu".

U regionu je Crna Gora isto rangirana kao i prošle godine, odnosno na 106. mestu, Kosovo koje je razmatrano zasebno je na 82. mestu, a BiH je na 65. mestu.

Iz regionalnog proseka iskače Slovenija, sa 37. pozicijom.

U izveštaju se ocenjuje da je, na globalnom planu, u zemljama EU i Balkana sloboda medija i dalje najveća, mada je regionalni pokazatelj ukupnog nivoa prisila i kršenja slobode medija zabeležio najveći porast u protekloj godini – za 3,8 odsto.

Skoro dve trećine zemalja, međutim, zabeležile su pogoršanje situacije kad je reč o slobodi medija, dok je izvestan broj zemlja u kojima je stanje bilo dobro ili prilično dobro – opao na listi za više od dva procenta.

"Brzina kojom se demokratije približavaju kritičnoj tački je alarmantna za sve one koji shvataju da, ako sloboda medija nije obezbeđena, onda nijedna od drugih sloboda ne može biti garantovana", rekao je generalni sekretar "Reportera bez granica" Kristof Deloar.

Nastupilo je doba "postistine, propagande i gušenja sloboda – pogotovu u demokratijama", zaključuje ta organizacija.

Prvo mesto na Indeksu 2017, s najvećim stepenom slobode medija, zauzela je Norveška, preuzevši tu poziciju od susedne Finske, koja je šest godina bila prva, dok je na dnu najnovije liste, kao 180, Severna Koreja.

Najveće poboljšanje beleži Italija, koja je na listi napredovala za 25 mesta i sada je 52, a najveći pad od 17 mesta registrovala je Nikaragva.

SAD su pale za dva mesta i na najnovijoj listi koja se odnosi na stanje slobode medija sada su na 43. mestu, a za dva mesta pala je i Britanija, koja je sada na 40. poziciji.

Sloboda medija nikada nije bila ugrožena kao danas, u "novoj eri lažnih vesti" nakon izbora Donalda Trampa za predsednika SAD, upozorava se u izveštaju, a ističe se "otrovno" gaženje medija za vreme Trampove predizborne kampanje i britanskog referenduma o izlasku iz EU.

"Sloboda medija je potkopana pojačanom kontrolom i porastom broja autoritarnih moćnika širom sveta", navode "Reporteri bez granica".

Ta organizacija upozorava i da je sloboda medija u opasnosti ili u "veoma opasnoj situaciji" u 72 zemlje među kojima su Rusija, Indija i Kina, i ocenjuje da su "napadi na medije postali uobičajeni".

U izveštaju su izražene oštre kritike prema Poljskoj i Mađarskoj kad je reč o stanju slobode medija, dok je Turska opisana kao "najveća tamnica za medijske profesionalce".

Kina, Turkmenistan i Sirija – koja se inače smatra najpogubnijom zemljom po novinare – nalaze se među poslednjih pet zemalja na listi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво