RTS objavio konkurs za scenario filma "Bombardovanje zgrade RTS-a 1999. godine"

Radio-televizija Srbije otvorila je javni konkurs za scenario igranog televizijskog filma "Bombardovanje zgrade RTS-a 1999. godine". Ubistvo zaposlenih u našoj medijskoj kući veoma je važna tema, koja je dosada sagledavana iz raznih aspekata, ali još nije dramski obrađena.

Bombardovanje zgrade RTS-a i smrt zaposlenih u našoj medijskoj kući važna su tema koja je dosada sagledavana iz raznih aspekata, novinarskih i objektivnih rukopisa.

Odlučujući se za dramsku obradu ove teme, imamo na umu da je televizija ona scena na kojoj bi trebalo da se desi fuzija između informacije i umetnosti, koja jedina ima moć da sublimiše i oplemeni.

Zbog toga smo se odlučili da uputimo javni poziv autorima da kreiraju sadržaje koji će obeležiti taj tragični događaj.

Verujemo da će najbolji tekstovi markirati ambijent, atmosferu, intimnu dramu i politički kontekst, čime će i pružiti plodan osnov za produkciju TV filma.

Bombardovanje zgrade RTS-a od strane NATO alijanse, koje se dogodilo u noći 23. aprila 1999. godine u 2 sata i 6 minuta, svakako je najtragičniji događaj koji je zadesio našu kuću u njenoj, šest decenija dugoj istoriji.

Tragedija koja je zadesila nastradale, njihove porodice i celokupan kolektiv Radio-televizije Srbije do dana današnjeg je prisutna u životima svih nas. Takav čin teško je objašnjiv iz bilo kakve perspektive ili ugla gledanja na stvarnost koja nas okružuje, a njegove posledice traju evo već skoro pune dve decenije.

Svake godine, na taj dan, odajemo poštu našim nastradalim kolegama i prijateljima i obeležavamo datum njihove pogibije direktnim prenosom komemorativnog skupa u vreme kada se tragedija dogodila.

Jednom godišnje održavamo i memorijalni turnir "Igrajmo za šesnaest", stalno se pitajući: zbog čega je došlo do naglog gašenja života naših kolega čija je jedina "greška" bila u tome što su te kobne noći bili na svojim radnim mestima?

Prvi put je, u istoriji ratovanja, pogođena jedna medijska kuća koja je prethodno proglašena za legitimni vojni cilj. Nije bilo nikakvog vojnog opravdanja za taj čin. Na spomeniku nastradalima stoji reč "Zašto?".

Film koji na ovu temu želimo da snimimo naš je dug prema njima.

Svesni činjenice da se bliži obeležavanje šezdeset godina od nastanka naše kuće, odlučili smo se da raspišemo Javni anonimni konkurs na temu "Dvadeset godina od bombardovanja zgrade RTS-a".

U konkursu mogu učestvovati svi scenaristi koji su državljani Republike Srbije.

Scenariji se šalju potpisani šifrom, a ne imenom i prezimenom autora, a tročlani stručni žiri, koji će naknadno biti određen, donosi odluku o najkvalitetnijem prispelom scenariju.

Već smo počeli da dobijamo mejlove sa pitanjima potencijalnih autora o pojedinostima vezanim za uslove konkursa.

Verujemo da će broj pristiglih tekstova biti veliki i da će se među njima sigurno izdvojiti scenario čija kreativna i umetnička vrednost na ovu temu zaslužuje da bude ekranizovana.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара