Šta radnici dobijaju od međunarodnih socijalnih sporazuma

Posle sedam godina pregovora sve je spremno za potpisivanje socijalnog sporazuma između Srbije i Rusije, a nakon sedmogodišnje pauze obnovljeni pregovori sa Grčkom ulaze u završnu fazu. Srbija takve sporazume koji građanima omogućavaju da povežu radni staž ima sa 28 zemalja, a većina njih odnosi se i na zdravstveno osiguranje.

Već šest godina, Nenad je poslovođa na gradilištima Koridora 10, za taj posao angažovala ga je grčka firma, izvođač radova. Za to ga je preporučilo i znanje grčkog jezika jer je svojevremeno radio u toj zemlji.

Nenad Gruborović kaže da je u Grčkoj radio četiri i po do pet godina sa plaćenim radnim stažom u građevinskim firmama i ističe da su svuda plaćali osiguranje.

Jedan je od više hiljada naših građana sa stažom u obe države koji potpisivanje sporazuma sa nestrpljenjem iščekuju.

Aleksandar Vulin, ministar za rad boračka i socijalna pitanja kaže da je sledeća runda razgovora između Srbije i Grčke zakazana za 8. maj i trajaće do 11 maja.

"Na dobrom smo putu da možda već tokom ove runde završimo sporazum sa predstavnicima grčke države, ali ono što smo mi tražili jeste i zdravsteveno osiguranje sa čime se predstavnici Grčke još nisu složili ali mi će mo naravno nastaviti da insistiramo", kaže Vulin.

U tom slučaju za Grčku bismo bili prva zemlja sa kojom ima sporazum o zdravstvenom osiguranju dok mi takav sporazum imamo sa 20 zemalja. Uz potvrdu našeg Fonda zdravstvenog osiguranja koja važi 90 dana, građani koji putuju u te zemlje imaju pravo na zdravstvenu zaštitu.

Zoran Panović, direktor Republičkog zavoda za socijalno osiguranje kaže da građanin pokaže tu potvrdu kada dođe u inostranstvo u ustanovu javnog zdravstvenog osiguranja te drževe i pružiće mu se zdravstvena usluga bez bilo kakvog plaćanja, a naknadno će fondovi jedne i druge države izvršiti odgovarajuće refundacije i plaćanje.

Osim sporazuma sa bivšim jugoslovenskim republikama i još nekoliko kasnije potpisanih, naša zemlja je većinu socijalnih sporazuma preuzela od Jugoslovenske države, među njima je najstariji sa Francuskom iz 1951. godine. Svako ko je u nekoj od tih zemalja radio najmanje godinu dana, ima pravo na penziju ako mu ukupan staž dostiže minimalnu granicu predviđenu kod nas ili u toj zemlji.

"To je takozvano sabiranje perioda osiguranja prilikom ostvarivanja prava na penziju, s tim što je tu bitno naglasiti da prilikom ostvarivanja prava na penziju svaka država isplaćuje samo onaj deo staža na čiji teret pada, znači isplaćuje samo svoj deo penzije", rekao je Zoran Panović.

Zanimljivo je da takav sporazum decenijama imamo sa Libijom i Panamom, a u toku su pregovori sa Kinom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи