UNS i NUNS o događajima u Zaječaru

Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštava da izražava žaljenje što novinarskim ekipama juče nije bilo omogućeno da izveštavaju iz štaba SNS-a u Zaječaru a Nezavisno udruženje Novinara Srbije traži reakciju tužilaštva.

Udruženje novinara Srbije (UNS) apelovalo je na sve učesnike u političkom životu da novinarima i medijskim radnicima omoguće da nesmetano obavljaju svoj posao u javnom interesu.

UNS je u današnjem saopštenju izrazio žaljenje što novinarskim ekipama juče, u toku lokalnih izbora u Zaječaru, nije bilo omogućeno da izveštavaju iz izbornog štaba Srpske napredne stranke (SNS) i protestovao "zbog toga što je novinarka TV N1 Gordana Bjeletić odgurnuta u prostorijama ove stranke".

Kako se dodaje, novinarka televizije N1 Gordana Bjeletić rekla je UNS-u da je juče ušla u prostorije SNS-a kako bi pitala za proceduru prilikom praćenja izbora i saopštavanja rezultata.

"Ušla sam sama dok se snimatelj parkirao. Prišla sam prvom stolu da pitam kakva je procedura, a oni su mi rekli da priđem drugom stolu. Kada sam prišla, tada me je gurnuo jedan čovek. Pitala sam ga zašto me gura, a on mi je rekao da izađem napolje, bez ikakvog objašnjenja", rekla je Bjeletićeva i dodala da je po izlasku rekla kamermanu da snimi čoveka koji ju je izbacio, a koji se video kroz vrata.

Gordana Bjeletić je rekla da je videla da je bila vraćena i ekipa sa lokalne TV.

Iz SNS-a u Zaječaru nisu odgovorili na pitanja UNS-a.

UNS je podsetio da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosilaca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost.

Reagovalo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) koje je zatražilo je reakciju tužilaštva na kako se navodi "cenzorsko ponašanje i direktni atak na slobodu informisanja" izbornog štaba Srpske napredne stranke u Zaječaru.

Udruženje je u saopštenju navelo da su članovi SNS-a "bez obrazloženja" sinoć zabranili novinarima televizija N1, B92 i portala "Istinomer" da snimaju u prostorijama izbornog štaba te stranke po okončanju lokalnih izbora u Zaječaru.

"Ekipi N1 zabranjeno je snimanje u krugu izbornog štaba SNS-a u Zaječaru, a nepoznato lice izguralo je novinarku Gordanu Bjeletić iz stranačkih prostorija. Na pitanje novinarke u vezi sa procedurom praćenja izbora i saopštavanja rezultata, odgovor je bio: 'Izlazi napolje'. Odmah zatim jedan od prisutnih članova nasrnuo je na novinarku N1", piše u saopštenju.

NUNS je naveo i da je predsednik opštine Knjaževac i član SNS-a Milan Đokić, odgovarajući na pitanje zašto novinari ne mogu ući u izborni štab naprednjaka, kazao da "nikome od novinara nije dozvoljen ulaz".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво