Više mesta na fakultetima za IT stručnjake

Univerzitet u Beogradu će do prvog maja objaviti konkurs za upis akademaca na osnovne, master i doktorske studije. O broju onih koji će se školovati o trošku države, Vlada Srbije će tek odlučivati, pa će se shodno odluci i predložene kvote menjati. Jedno je sigurno, više mesta biće na smerovima koji školuju IT stručnjake. Detaljne informacije biće postavljene na sajt Univerziteta u Beogradu.

Kvote slične prošlogodišnjim. Indeks Univerziteta u Beogrdau trebalo bi da dobije oko 14.850 brucoša. Ukoliko Vlada prihvati, oko devet i po hiljada akademaca trebalo bi da se školuje o trošku države.

"Obično mi šaljemo po studijskom programu predlog za budžetske studente, a Vlada nam odgovori kroz fakultet ukupno, tako da onda moramo to sve da iskorigujemo. Nadamo se da ćemo i dobiti više mesta za ove programe informatičke da tako kažem zbog akcije Vlade, tako da ćemo videti šta će do kraja sve biti... Šezdeset studenata je više na Elektrotehničkom fakultetu, 70 više bi trebalo da bude na FON-u i 40 studenata više na Matematičkom fakultetu", kaže prorektor Univerziteta u Beogradu, prof. Nada Kovačević.

Na zahtev tri fakulteta da povećaju školarine, još nije stiglo mišljenje Ministartsva prosvete, pa će konačnu reč dati Saveti tih fakulteta.

"Ovog puta zaista su to, da tako kažem minimalne promene, i mislim eto Učiteljski je imao 96.000, sada 99.000, Fakultet za fizičku hemiju opet oko pet odsto je povećao školarine, opet su njihovi studenti saglasni sa tim, tako da nisu to tako veliki iznosi", kaže nada Kovačević.

A za 16 srednjoškolaca, slabijeg materijalnog stanja, koji borave u đačkim domovima, Univerzitet je organizovao besplatnu pripremu i konsulatcije, a olakšaće im i sam upis.

"Iduće godine ćemo to proširiti. To su deca iz familija koja u suštini nemaju mogućnosti da se školuju. Pa nisu ni planirali da idu na fakultete, ali evo na ovaj način se trudimo da im pomognemo da dođu do fakulteta i nadamo se da će nastaviti da dobro studiraju", ističe Nada Kovačević.

Na master studijama ima mesta za 9.128 studenata, a na doktorskim za 1.900 akademaca. Prvi upisni rok je od 26. juna do 14. jula.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи