Aprilski sneg dotukao maline u ariljskom kraju

Četiri snežna dana, sa temperaturama ispod nule, nanela su velike štete voćnjacima u višim predelima Zlatiborskog okruga. U ariljskom kraju, zasadi maline, zimus već stradali od jakog mraza, sada su ponovo oštećeni teškim snegom. Uzgajivači kažu da jedino voćke koje nisu krenule u vegetaciju možda bi na kraju mogle da daju plod.

Baba Marti bi se još i moglo oprostiti, ali aprilskom, teškom snegu i mrazu – teško. Iako su se u brdsko-planinskim krajevima Zlatiborskog okruga voćnjaci i prošle godine zabeleli čak polovinom maja, mraz nije bio ovoliki, pa ni štete.

Sulejman Obućina iz sela Osoje kaže da je prošla godine podbačaj roda bio pedeset posto. "To je bilo stradanje samo roda. Ove godine kad saberemo i rod i izmrznuće, procenat će možda biti i veći", dodaje Obućina.

Milutin Živković, predsednik Saveza malinara „Srpska malina" isitče da su cvetovi izmrzli i da od roda nema ništa. "To je cela bašta. Nije to samo ovde, nevreme je zahvatilo više predele Prijepolja, Nove Varoši, Priboja, pogotovo na nadmorskoj visini iznad 700 metara", navodi Živković.

Težak sneg je prethodnih dana lomio grane i drveće, pa je, zbog kvarova na dalekovodu, bilo problema i u snabdevanju strujom u nekoliko sela Polimlja. Kvarovi na dalekovodu su otklonjeni, ali će od lomova u voćnjacima, oporavak biti dugotrajan.

"Tu imam sedam hiljada zasada maline, oko 30 ari, od voća imam još šljiva, jabuka , krušaka, od 800 do 1.000 stabala. Malina je propala, cvet šljive se sav smrzao, jedino voćke koje nisu krenule u vegetaciju možda ostanu", naglašava meštanin sela Karoševina, Nikola Zindović.

Prema rečima predsednika opštine Arilje, Zorana Todorovića, osamdeset odsto sredstava je već uloženo u maline. "Trebalo je samo branje da se čeka, gde je ostalo još najmanje posla tako da su ljudi sada u velikom problemu", kaže Todorović.

Sneg je popodne prestao da pada u užičkom kraju, i već se topi na planinama, svi putevi su prohodni, mestimično vlažnih kolovoza, ali će naredni dani i stabilizacija vremena pokazati koliko su tačne sumorne procene voćara i opravdana njihova zabrinutost za ovogodišnji rod.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво