Šta je sporno u priručnicims o seksualnom nasilju nad decom

Posle višednevne polemike o obrazovnim paketima za učenje seksualnom nasilju nad decom, resorno ministarsto stavilo je tačku na taj slučaj. Iz upotrebe su povučeni paketi Incest trauma centra, a najavljen je tim stručnjaka koji će izraditi novi pomoćni materijal za nastavnike namenjen prevenciji i sprečavanju seksualnog nasilja nad decom.

U svakoj učinionici sede četiri đaka koja su preživela određeni vid seksualnog nasilja, ali i još četvoro koji poznaju nekoga kome se to dogodilo, pokazuje studija o seksualnom zlostavljanja dece.

Samo sedam odsto onih koji su čuli da je dete obelodanilo seksualno zlostavljanje, to je i prijavilo. Ali da li trogodišnjak treba da uči koji su intimni delovi tela, šta je neprijatan dodir, a osnovac o francuskom poljubcu i oralnom seksu? Ta pitanja, iz prvobitnog predloga Ministarstva, roditelje su najviše uznemirila.

"Mi nismo bili obavešteni pravovremeno na koj način kako će da se sprovodi to obrazovanje i bili smo zatečeni samom tom situacijom i sadržajem tih programskih paketa koji su nam predstavnljeni. Nama je sporna i obrazovna struktura da kažem i obučenost nastavnika i vaspitača koji bi to radili, znači ko bi to radio i kako bi to radio", kaže roditelj Miroslava Spasenović.

Iako je resorno ministarstvo prethodno najvilo da će predlog revidirati, posle burne reakcije u javnosti odlučili su da ga povuku. Na novom će raditi, najavljuju, dečiji psiholozi i pedagozi.

"Dve stvari moraju da se uzmu u obzir - uzrst učenika i kultorološki nivo ili milje države Srbije gde ima mnogo različitih nacija, vera, da će to dirati neku drugu vrstu odgovornosti. Opet je osnovno pitanje da li ćemo kada krenemo u ozbiljnu priču i budemo izradili dobre programe i teme kroz razne predmete sprovodili biti u prilici da govorimo samo o nekim površnim stvarima koje su deca prevazišla ili ćemo se upustiti u ozbiljnije teme koje moraju da se dobro pripreme i urade", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pažljivo, upozoravaju školski psiholozi. Prvo mesto je porodica, kažu, ali jednako je važno razgovarati i u vrtiću i školi.

"Nije roditeljstvo, ni profesionalno bavljenje decom ne znači da imamo paket unapred koji možemo da primenimo. Svako dete je jedinstveno i svakom detetu treba prići na poseban način i zato treba uvek aktivno pratiti sve ono što se dešava sa detetom kako biste mogli da reagujete i da ga podstičete da se razvija", kaže Branka Tišma, školski psiholog.

Za to je presudno da se razvija poverenje između deteta i roditelja.

"Deca jako dobro prepoznaju kad postoji loše ophođenje. Oni vrlo jasno znaju kada neko kad je neko neprijatan treba ih naučiti da to što prepoznaju znaju i da kažu", kaže Branka Tišma.

A da bi to i podelili, seksualno obrazovanje, savetuju, ne sme da bude tabu tema niti bi decu trebalo pustiti da na ta pitanja sama traže odgovore.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво