Deliblato – banatsko selo prirodnih lepota vapi za mladima

Na samo 50 kilometara od Beograda na obroncima Delibatsake peščare smešteno je selo Deliblato. Meštani se mahom bave poljoprivredom, a poslednjih godina i seoskim turizmom. Kao i iz većine sela Srbije i odavde mladi odlaze iako imaju sve uslove za dobar i komforan život. Mnoge kuće i imanja su prazna i prodaju se po niskim cenama, pa iz mesne zajednice pozivaju sve zainteresovane za kupovinu.

Deliblato je selo nekadašnjih banatskih graničara osnovano početkom sedamnaestog veka. U njemu od tada u slozi žive Srbi, Rumuni, Mađari i Romi. 

Marija Jovanov, seoska učiteljica u penziji, u Deliblato je došla poslom pre više od 60 godina. Kaže da iz sela mladi iz godine u godinu sve češće odlaze.

"Onda je bilo lepo, trg je bio pun kada je neki praznik, mnogo roditelja, dece. Danas retko", priča Marija Jovanov.

Iako se nalazi nadomak Beograda i ima sve uslove za život, mladi koji odlaze na školovanje retko se vraćaju da žive u selu. Deliblato je nekada brojalo više od 7.500 stanovnika, a danas 1.300 kuća i oko 3.000 stanovnika.

"Preko 400 kuća je prazno, napušteno, nema nikog i to je poražavajuće. Ovde su kuće vrlo jeftine – možete kupiti kuću za tri-četiri hiljade evra, na ovakvom prostoru, na okruženju Deliblatske peščare i jezera Kraljevac. Mislim da to nije neki novac, a nama bi značilo da nam dođu novi ljudi", ukazuje Petar Stamenović, direktor Turističke organizacije Kovin.

U samom selu, smeštenom na rubu Deliblatske peščare, nalazi se jezero Kraljevac. Kako bi privukli turiste i ribolovce, grupa meštana zaštitila ga je kao specijalni rezervat prirode. Plutajuća ostrva, vodena paprat, i umbra krameri – jedna od retkih vrsta riba, samo je delić onoga što krasi taj rezervat.

"Od ribljeg fonda imamo sve – smuđa, soma, šarana, babuške, štuke. U poslednje vreme imamo i linjaka, koji je zabranjen. Radimo godišnje programe i redovno poribljavamo", ističe upravnik rezervata Kraljevac Ljubomir Stoiljković.

Prirodna lepota i bogatstva, blizina Delibatske peščare i jezera Kraljevac i Provala adut je Deleblaćana za poziv onima koji bi život u gradu zamenili seoskim životom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи