Deliblato – banatsko selo prirodnih lepota vapi za mladima

Na samo 50 kilometara od Beograda na obroncima Delibatsake peščare smešteno je selo Deliblato. Meštani se mahom bave poljoprivredom, a poslednjih godina i seoskim turizmom. Kao i iz većine sela Srbije i odavde mladi odlaze iako imaju sve uslove za dobar i komforan život. Mnoge kuće i imanja su prazna i prodaju se po niskim cenama, pa iz mesne zajednice pozivaju sve zainteresovane za kupovinu.

Deliblato je selo nekadašnjih banatskih graničara osnovano početkom sedamnaestog veka. U njemu od tada u slozi žive Srbi, Rumuni, Mađari i Romi. 

Marija Jovanov, seoska učiteljica u penziji, u Deliblato je došla poslom pre više od 60 godina. Kaže da iz sela mladi iz godine u godinu sve češće odlaze.

"Onda je bilo lepo, trg je bio pun kada je neki praznik, mnogo roditelja, dece. Danas retko", priča Marija Jovanov.

Iako se nalazi nadomak Beograda i ima sve uslove za život, mladi koji odlaze na školovanje retko se vraćaju da žive u selu. Deliblato je nekada brojalo više od 7.500 stanovnika, a danas 1.300 kuća i oko 3.000 stanovnika.

"Preko 400 kuća je prazno, napušteno, nema nikog i to je poražavajuće. Ovde su kuće vrlo jeftine – možete kupiti kuću za tri-četiri hiljade evra, na ovakvom prostoru, na okruženju Deliblatske peščare i jezera Kraljevac. Mislim da to nije neki novac, a nama bi značilo da nam dođu novi ljudi", ukazuje Petar Stamenović, direktor Turističke organizacije Kovin.

U samom selu, smeštenom na rubu Deliblatske peščare, nalazi se jezero Kraljevac. Kako bi privukli turiste i ribolovce, grupa meštana zaštitila ga je kao specijalni rezervat prirode. Plutajuća ostrva, vodena paprat, i umbra krameri – jedna od retkih vrsta riba, samo je delić onoga što krasi taj rezervat.

"Od ribljeg fonda imamo sve – smuđa, soma, šarana, babuške, štuke. U poslednje vreme imamo i linjaka, koji je zabranjen. Radimo godišnje programe i redovno poribljavamo", ističe upravnik rezervata Kraljevac Ljubomir Stoiljković.

Prirodna lepota i bogatstva, blizina Delibatske peščare i jezera Kraljevac i Provala adut je Deleblaćana za poziv onima koji bi život u gradu zamenili seoskim životom.

broj komentara 3 pošalji komentar
(nedelja, 23. apr 2017, 14:43)
mia [neregistrovani]

od rada svojih ruku

pa lepo zasadis basticu. lepo imas za klopu

(nedelja, 23. apr 2017, 13:14)
anonymous [neregistrovani]

Ne vredi lepa priroda

kad nevalja sistem

(nedelja, 23. apr 2017, 11:34)
pobednik [neregistrovani]

..

i od cega da zivim tamo..