Pomoć deci ulice

Kako žive deca koja rade na ulici, uglavnom se govori oko velikih praznika. Njihovi problemi ostaju isti i kada praznični dani prođu, samo ih uglavnom manje primećujemo. Podaci Regionalne mreže za decu, uključenu u život i rad na ulici, pokazuju da u 509 ispitanih domaćinstava u Beogradu i Novom Sadu više od trećine dece radi na ulici.

Oko Uskrsa dobili su više pažnje nego što su navikli. Organizovane su i posebne radionice. Ne samo plesne, iako u njima posebno uživaju.

Pesma i igra su, ipak daleko od njihove svakodnevice. Deca su i pre desete godine prinuđena da zarađuju na ulici. Skupljaju sekundarne sirovine, čuvaju parking mesta, prose...

Gotovo osam godina deci na ulicama Novog Sada pomažu volonteri Ekumenske humanitarne organizacije. Da se upišu u školu, odu kod lekara, dobiju lična dokumenta, da izgrade poverenje, posećuju i njihove roditelje.

"Naišli smo na višečlanu porodicu, nažalost tu je bila samo samohrana majka i primetili smo da jedno dete ima natečeno oko, da je upao neki predmet. Ona čak to i nije premimetila pa smo nastojali da je edukujemo, da joj kažemo koliko je neophodno da se to sanira ", kaže volonterka Ekumenske humanitarne organizacije Mira Dulić.

Gotovo 30 odsto dece na ulici provodi duže od šest sati, pod rizikom od kriminala, droge, vršnjačkih bandi.

"Deca ulice su etiketirana na taj način jer ona nisu postala deca ulice, već smo mi kao društvo njih istisnuli. Ako ne otvorimo vrata i ne pokažemo im nešto malo drugačiji svet, oni će biti u toj sredini i radiće i nastaviće da radi to što radi", kaže Tijana Vidović, iz Ekumenske humanitarne organizacije Novi Sad.

Od države očekuju da zakonski bolje zaštiti ovu posebno ranjivu kategoriju dece. Očekuju da tome doprinese i skoro donošenje Uredbe o listi poslova kojima najmlađi ne bi smeli da se bave.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво