Odlučivanje o jeziku školovanja u Novom Pazaru – dodatni problemi ili sloboda izbora

Od početka aprila do kraja maja, roditelji budućih prvaka upisuju decu u osnovnu školu. Osim dokumenata i provere zrelosti deteta, u Novom Pazaru za roditelje postoji još jedan uslov. Bošnjačko nacionalno veće i Grad insistiraju da Mešovita komisija prisustvuje izjašnjavanju o jeziku na kojem će se dete školovati. To je nepotrebno i nezakonito, odgovara Ministarstvo prosvete.

Pred roditeljima budućih prvaka u Novom Pazaru i ovog proleća stoji odluka na kom jeziku će im se deca školovati. Osnovna škola "Avdo Međedović" ispraća prvu generaciju osmaka koji su osnovno obrazovanje zaokružili na bosanskom, jeziku svih 876 učenika te ustanove.  

"Mi svakom roditelju kada se dete testira za prvi razred na kraju dajemo listić na kojem se roditelj izjašnjava na kojem jeziku želi da školuje dete. Nije bilo nikakvih problema", objašnjava Ahmedin Đerlek, direktor OŠ "Avdo Međedović".

Da prilikom izbora između srpskog ili bosanskog nema problema, uveravaju u drugoj novopazarskoj školi koja šest odeljenja školuje na srpskom, a četiri na bosanskom.

"I ove godine će izjašnjavanje biti isto, zaokruživanjem jezika na kojem će deca slušati nastavu. Svojim potpisom roditelji daju saglasnost", navodi predstavnik škole.

Ali u Bošnjačkom nacionalnom veću stvari vide drugačije. Zato su sa Gradom potpisali sporazum da roditelji najave kada će doći da upišu dete, kako bi, dok popunjavaju anketni listić, u posebnoj prostoriji bili i članovi Komisije koju čine predstavnici Veća i škola. Namera im je da roditelji odluče slobodno, bez pritisaka ili na štetu nastave na bosanskom.

"Njihov zadatak je bio samo da prate proces izjašnjavanja, a to što smo uradili temeljimo na našem zakonom propisanom ovlašćenju da pratimo sprovođenje zakona iz oblasti obrazovanja", ističe Ahmedin Škrijelj, sekretar Bošnjačkog nacionalnog veća.

U nadležnom resoru kažu da škole imaju uslove da informišu roditelje i njihovu odluku o jeziku prihvate.

"Mešovite komisije čiji su članovi i oni koji nisu zaposleni u školi nepotrebne su i nezakonite. Zato škola nema obavezu da imenuje predstavnike za takvo telo, niti da obezbeđuje prostorije za njihov rad. Roditelji mogu decu da upišu u prvi razred kada im odgovara i nije predviđeno da se obavezuju na određene termine kada pred komisijom treba da se izjasne o bilo kom pitanju", poručuju u Ministarstvu prosvete.

"Ovo što smo radili ove godine radićemo i svake naredne, jer prosto na to imamo pravo shodno našim zakonom propisanim ovlašćenjima i mi od toga nećemo odustati", kaže Škrijelj.

Iz Ministarstva prosvete upućuju8 poziv Bošnjačkom nacionalnom veću da zajedno razmotre pravne mere koje bi otklonile nedoumice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво