Odlučivanje o jeziku školovanja u Novom Pazaru – dodatni problemi ili sloboda izbora

Od početka aprila do kraja maja, roditelji budućih prvaka upisuju decu u osnovnu školu. Osim dokumenata i provere zrelosti deteta, u Novom Pazaru za roditelje postoji još jedan uslov. Bošnjačko nacionalno veće i Grad insistiraju da Mešovita komisija prisustvuje izjašnjavanju o jeziku na kojem će se dete školovati. To je nepotrebno i nezakonito, odgovara Ministarstvo prosvete.

Pred roditeljima budućih prvaka u Novom Pazaru i ovog proleća stoji odluka na kom jeziku će im se deca školovati. Osnovna škola "Avdo Međedović" ispraća prvu generaciju osmaka koji su osnovno obrazovanje zaokružili na bosanskom, jeziku svih 876 učenika te ustanove.  

"Mi svakom roditelju kada se dete testira za prvi razred na kraju dajemo listić na kojem se roditelj izjašnjava na kojem jeziku želi da školuje dete. Nije bilo nikakvih problema", objašnjava Ahmedin Đerlek, direktor OŠ "Avdo Međedović".

Da prilikom izbora između srpskog ili bosanskog nema problema, uveravaju u drugoj novopazarskoj školi koja šest odeljenja školuje na srpskom, a četiri na bosanskom.

"I ove godine će izjašnjavanje biti isto, zaokruživanjem jezika na kojem će deca slušati nastavu. Svojim potpisom roditelji daju saglasnost", navodi predstavnik škole.

Ali u Bošnjačkom nacionalnom veću stvari vide drugačije. Zato su sa Gradom potpisali sporazum da roditelji najave kada će doći da upišu dete, kako bi, dok popunjavaju anketni listić, u posebnoj prostoriji bili i članovi Komisije koju čine predstavnici Veća i škola. Namera im je da roditelji odluče slobodno, bez pritisaka ili na štetu nastave na bosanskom.

"Njihov zadatak je bio samo da prate proces izjašnjavanja, a to što smo uradili temeljimo na našem zakonom propisanom ovlašćenju da pratimo sprovođenje zakona iz oblasti obrazovanja", ističe Ahmedin Škrijelj, sekretar Bošnjačkog nacionalnog veća.

U nadležnom resoru kažu da škole imaju uslove da informišu roditelje i njihovu odluku o jeziku prihvate.

"Mešovite komisije čiji su članovi i oni koji nisu zaposleni u školi nepotrebne su i nezakonite. Zato škola nema obavezu da imenuje predstavnike za takvo telo, niti da obezbeđuje prostorije za njihov rad. Roditelji mogu decu da upišu u prvi razred kada im odgovara i nije predviđeno da se obavezuju na određene termine kada pred komisijom treba da se izjasne o bilo kom pitanju", poručuju u Ministarstvu prosvete.

"Ovo što smo radili ove godine radićemo i svake naredne, jer prosto na to imamo pravo shodno našim zakonom propisanim ovlašćenjima i mi od toga nećemo odustati", kaže Škrijelj.

Iz Ministarstva prosvete upućuju8 poziv Bošnjačkom nacionalnom veću da zajedno razmotre pravne mere koje bi otklonile nedoumice.

broj komentara 3 pošalji komentar
(subota, 22. apr 2017, 03:42)
anonymous [neregistrovani]

neverovatno

pitajte Amerikance da li na Floridi daju skolovanje na Spanskom ili u Nemackoj na Turskom ili Arapskom.

(petak, 21. apr 2017, 21:28)
Srbin iz Nemačke [neregistrovani]

Kada

sam ja došao u Nemačku niko me nije pitao da li na srpskpm ili nemačkom żeim da učim ,naravno na nemačkom sta je i normalno . Ja nikoga bez položenog srpskog jezika nebi pustio da se u Srbiji dalje školuje

(petak, 21. apr 2017, 21:00)
anonymous [neregistrovani]

Vazno je sta deca nauce

Cudno je sto se ti roditelji nisu raspitali o kvalitetu i radnim sposobnostima ucitelja/nastavnika/profesora koji ce uciti njihovu decu. Dobar ucitelj (predavac na bilo kojem jeziku) ce doprineti razvoju dece i razviti njihovu sposobnost do maksimuma.Da li su se kao roditelji zapitali sta je u biti vazno za obrazovanje dece - nacionalni jezik ili integritet ucitelja.