Šabić: Obavestiti javnost o odlaganju otpada iz Železare

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić ocenio je da je neophodno da se javnosti bez odlaganja daju sve relevantne informacije o odlaganju potencijalno opasnog otpada iz "Železare Smederevo" u selima u naposrednoj blizini te kompanije.

U saopštenju Poverenika Rodoljuba Šabića se navodi da je činjenica da se velike količine otpada od rude, odnosno šljake odlažu u selima, u neposrednoj blizini njihovih kuća, njiva, ili izvorišta vode, što sasvim logično kod građana izaziva uznemirenje i potrebu za informacijama o tome po kom osnovu, pod kojim uslovima, sa kojim posledicama se to radi.

Odsustvo tih informacija, ukazao je Šabić, izvesno pojačava uznemirenje i nezadovoljstvo građana što može, kako se to i dogodilo u selima Vranovo i Radinac, dovesti i do javnih protesta.

Smatra da je jedini pravi, prihvatljiv odgovor lokalnih vlasti ali i drugih nadležnih organa na opravdano interesovanje građana je da bez odlaganja pruže sve relevantne informacije.

Neprihvatljivo je, dodao je, da se na zahteve građana oglušava i da se upućuju da se žale Povereniku za informacije.

Podseća da su u ovom i svim sličnim slučajevima prava javnosti zajemčena osim Zakonom o slobodnom pristupu informacijama još i Zakonom o zaštiti životne sredine koji kao jedno od osnovnih načela proklamuje načelo informisanja odnosno pravo svakog da bude obavešten o stanju životne sredine.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 21. apr 2017, 13:53)
anonymous [neregistrovani]

otpad

kad zelezara ne radi ne valja,kada radi problemi,to je vinogradarski kraj a oni strpali zelezaru.