Barišnjikov u Beogradu, Vučić mu priredio večeru

Svetska baletska zvezda Mihail Barišnjikov stigao je u Beograd, a u njegovu čast je premijer i izabrani predsednik Aleksandar Vučić priredio večeru u Vili "Mir".

Jedan od najvećih baletskih igrača današnjice od nedelje će u glavnom gradu imati baletske predstave, a domaćin tokom gostovanja u Beogradu mu je balerina Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre.

Događaj koji Barišnjikov donosi u Beograd je predstava "Brodski/Barišnjikov", nastala u koprodukciji Barišnjikov centra iz Njujorka i Novog teatra iz Rige.

Reč je o pozorišnom komadu za koji vlada ogromno interesovanje velikih svetskih festivala i scena, a predstava je za jednog igrača i zasnovana je na poemama Nobelovca Josifa Brodskog. 

Barišnjikov je pre toga u Srbiji boravio 2009. godine, kada je nastupao u Novom Sadu, jer grad Beograd, kako su tada pisali mediji, nije mogao da podrži njegovo gostovanje.

Slavni Rus je tada sa balerinom Anom Lagunom dve večeri na sceni Srpskog narodnog pozorišta igrao "Tri sola i duet", a u Beogradu će u nedelju, ponedeljak i utorak igrati predstavu "Brodski/Barišnjikov" na sceni Pozorišta na Terazijama. 

Mihail Nikolajevič Barišnjikov rođen je u Rigi, kao mladić je nastupao u baletu "Kirov" u Lenjingradu, a tokom turneje 1974. godine prebegao je u Kanadu, gde je zatražio politički azil.

Igrao je sa mnogim baletskim trupama, ali se na kraju zadržao u njujorškom baletu.

Kasnije je postao i umetnički direktor Američkog baletskog teatra u Njujorku.

"Barišnjikov art centar" u Njujorku danas je jedna od najvažnijih baletskih baza u SAD, a njegova fondacija, osnovana 2004. godine, koja daje šansu mladim umetnicima, igračima i koreografima, jedna je od najvažnijih baletskih institucija na svetu. 

Barišnjikov se bavio i glumom i televizijskim nastupima. Nominovan je za Oskara za ulogu u filmu "Tačka preokreta" 1977. godine, a ostvario je uloge i u filmovima "Bele noći" i "Plesači".

Televizijska publika pamti ga i po ulozi ruskog umetnika Aleksandra Petrovskog, u poslednjoj sezoni serije "Seks i grad".

Otac je četvoro dece. Ima ćerku Aleksandru sa glumicom Džesikom Lang, a sa bivšom balerinom Lisom Rajnhart ima troje dece, Sofiju, Anu i Petra.

broj komentara 0 pošalji komentar