Sneg oštetio voćnjake, ugroženi i usevi

Zimske temperature u Srbiji donele su probleme voćarima naročito u zlatiborskom i podunavskom kraju. Poljoprivrednici se nadaju da mraz neće potrajati, jer bi mogao da ošteti i ratarske kulture. Nadležni poručuju da bi preventivno delovanje smanjilo štetu.

Sneg i kiša opravdano su iznenadili. U zlatiborskom kraju ugroženi su malina i voćnjaci, koji su tek počeli da cvetaju.

"Šteta je sigurno velika, negde između 10 i 15 odsto, maline i voćnjaci koji nisu pokriveni su pretrpeli štetu i do 50 odsto", objašnjava Milan Grujić iz Bajine Bašte.

Ljubodrag Maksimović iz Arilja navodi da su nakon kiše i snega maline polomljene i uništene.

Voćarima se savetuje da u borbi za rod ne koriste azotno đubrivo jer loše utiče na čvrstinu grančica. A, da li sneg loše utiče i na ratarske kulture, biće jasno za nekoliko dana.

"Imamo realnu osetljivost na niske temperature. Temperatura ispod nule može biti fatalna za sve vrste kukuruza, naročito za one kukuruze koji su ranije posejani", objašnjava ratar iz Srema.

Bobičasto voće na udaru je i u Podunavskom kraju. Jabuke i breskve, kojih tamo ima najviše, mogao bi da ugrozi dugotrajniji mraz. Aprilska zima je 2012. uništila gotovo čitav rod.

"Biće mnogo loše. Stradaće dosta voća. Pogotovo mlade sadnice", ističe Milorad Simić, voćar iz Udovica.

Padavine prete i porastu vodostaja manjih reka, posebno bujičnih.

"One padavine koje su najavljene su smanjene tako da ne očekujemo neku eskalaciju ili bilo kakvih problema, što se tiče vodostaja beleži se blag porast na nekim delovima ali to nije ništa strašno", objašnjava Goran Nikolić, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije.

Nadležni poručuju da bi preventivno delovanje smanjilo štetu.

"Mi moramo preventivno da delujemo da bismo izbegli štete koje mogu nastati. Moramo masovno edukovati građane jer oni možda i ne znaju da imaju pravo da dobiju 40 odsto u odnosu na plaćenu premiju osiguranja. To je posao ministarstva i mislim da moramo doći do poslednjeg korisnika", navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

"Za voće i povrće opravdano se strahuje, budući da je svega deset odsto poljoprivrednih gazdinstava osigurano. I to, uglavnom, na osnovne rizike koji ne obuhvataju štetu od mraza, snega i poplava", navodi Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара