Hladni dani i topli radijatori bar još nedelju dana

U hladnim stanovima se ne može pa iako je zvanična grejna sezona završena 15. aprila zbog hladnog vremena toplane u Srbiji nastavljaju da greju.

Grejna sezona se produžava. Građani očekuju tople rdijatore a peći ne gase ni domaćinstva koja se greju na struju, gas, ugalj i drva. Oni koji se greju preko toplana nadaju se da će grejanje potrajati dok traju hladni dani.

Većina će uključiti termoakumulacione peći i grejalice pa narednih dana i u EPS-u očekuju veću potrošnju. Poručuju da je elektroenergetski sistem stabilan i da struje ima dovoljno.

I u "Srbijagasu" kažu da je snabdevanje gasom redovno. Zbog zahlađenja toplane ostaju u radnom režimu a i zakon ih obavezuje da po potrebi greju do 3. maja.

"Imamo najavljen hladan talas narednih desetak dana. Za očekivati je da ćemo narednih dana imati po ceo dan grejanje, prvih sedam dana. 'Beogradske elektrane' su spremne, imamo već iskustva iz prethodnih sezona. Očekivali smo ovo, imamo dovoljno energenata i svi naši toplotni izvori proizvodiće toplotnu energiju za građane Beograda", kaže Petar Vasiljević iz "Beogradskih elektrana".

Direktor JP "Grejanje" Smederevo Vladimir Kulagić navodi da će grejni dan trajati od 6.00 do 20.00 časova.

"Tako ćemo raditi i dalje. Svakako ćemo grejati verovatno još nedelju dana. Sledećeg ponedeljka ćemo da razmotrimo i prognozu za narednu nedelju i konačno utvrdimo da li prekidmo grejnu sezonu ili i dalje grejemo", kaže Kulagić.

I stovarišta čvrstog ogreva su dobro snabdevena jer je većina domaćinstava drva i ugalj, od oktobra, dokupljivala i dva-tri puta. A neki su i ovih dana obilazili stovarišta kako bi obezbedili bar još koji kubik drva da prebrode aprilski hladan talas.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво