Srpski neimari u Sibiru grade na minus trideset

Srpski građevinci cenjeni su u svetu, a posebno u Ruskoj Federaciji, gde su ostavili trag praktično u svim delovima te zemlje, pa čak i tamo gde su uslovi za taj posao najsuroviji.

Nekada je Sibir bio poznat po kazamatima, ali su naftne bušotine taj deo Ruske Federacije pretvorile u ogromno gradilište. Vredni i spretni srpski neimari grade monumentalne moderne građevine, ali i objekte kojima se, kažu, učvršćuje duhovna veza dva naroda.

Diplomirani inženjer Petar Jevtić ističe da je zima izazov za svakog građevinca. "Ovde su uslovi jako surovi, što se tiče hladnoće, vetra i pritiska. Ljudi se navikavaju, radimo uglavnom na temperaturama do minus trideset", kaže Jevtić.

Trud se, kažu građevinci, isplati, ali se mora biti obazriv pri odabiru poslodavca. A i kada je sve potaman, većini najteže pada odvojen život. Međutim, ima i onih koji su pustili korenje u Rusiji.

Radojko Božić radi u Rusiji, dok su mu supruga i deca u Srbiji. Milijanu Đokoviću rad u Sibiru bio je privremeno rešenje, koje se, međutim, odužilo. Kod Duška Savića je drugačija situacija.

"Tu sam se oženio, tu mi se sin rodio, već je veliki. Ne razmišljam kuda ću dalje, znači ovde sam do penzije", ističe Duško.

Građevinski potencijal u Rusiji je veliki, pa mnogi poslodavci zbog deficita veštih građevinaca u Srbiji angažuju i neimare sa prostora bivše Jugoslavije.

"Nema te takozvane mržnje, već stvarno neke poslove sve više i više radimo, tako da uz pomoć njih uspevamo da napravimo neke veće kvadrate, nego što to možemo sami kao država Srbija", objašnjava generalni direktor LBK "Mićko Moskva" Radmilo Jevtović.

Zato bi država trebalo da se ozbiljnije pozabavi "zlatnom granom srpske privrede", jer građevinci na najbolji način predstavljaju domovinu, koja im je, kažu, ma gde bili, uvek u srcu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи