Deca "zarobljena" u Larnaki stigla u Beograd

Oko tri sata posle ponoći na Aerodrom "Nikola Tesla" sleteli su avioni sa decom koja su bila "zarobljena" gotovo 24 sata na aerodromu u Larnaki. Grčki carinici nisu im dozvolili da pređu na turski deo ostrva, gde su pozvani na folklorni festival.

Mališani se nisu uplašili – bili su sa vođom puta i nekoliko roditelja. Žao im je što nisu mogli da učestvuju na takmičenju.

"Nismo, prosto, mogli da pređemo tu granicu. Spavali smo u kafiću", kaže Antonina Pavlićević.

Vođa puta sa suprugom i najstarijom devojčicom iz grupe ostali su da čekaju let u sredu, jer nije bilo dovoljno mesta u avionima. Oni će se vratiti redovnom linijom "Er Srbije" 19. aprila.

"Sada nas je pratila moja mama, koja je išla sa nama, i majka jedne devojčice i jednog dečaka", priča Milica Spasovski.

Majka Jasna Kostić nije htela da komentariše nastalu situaciju.

"Išla sam u pratnji kao roditelj... nismo mogli da odemo kuda smo krenuli. Neću mnogo da komentarišem, to je stvar njihove politike u šta nećemo da se mešamo", rekla je Jasna.

Roditeljima je rečeno da pozivno pismo nije bilo validno, zato što je iz turskog dela Kipra, koji Grci ne priznaju. Roditelji kažu da deca iz drugih zemalja učesnica nisu imali takve probleme.

"Paradoksalno je da su to isto pismo imali i preostalih 19 zemalja učesnica koje su tamo došle. Tako da je to jednostavno priča koja ne pije vodu", ističe jedan od roditelja Vlada Đorđević.

Radi se o članovima KUD "Izvor„ Dejana Tošića, koji su putovali na severni deo ostrva, radi učešća na folklornoj manifestaciji u organizaciji Ministarstva kulture međunarodno nepriznate Republike Severni Kipar (okupirana teritorija Kipra). Organizator manifestacije je trebalo da snosi sve troškove boravka dece na Kipru, tako da su deca putovala bez finansijskih sredstava, dodaje MSP. 

Ministarstvo ponavlja da nije bilo obavešteno o organizovanom odlasku KUD "Izvor" na Kipar i njihovom gostovanju na severnom delu ostrva, a da su odmah po dobijanju informacije o problemima na aerodromu u Larnaki, predstavnici Ambasade Srbije u Nikoziji su došli na aerodrom i uverili se da su deca dobro i da im su im od strane avio-kompanije obezbeđeni vaučeri za hranu i piće.

Srpski MSP upozorava sve grupe koje idu na takva putovanja da im se jave kako bi proverili putnu dokumentaciju, da ne bi dolazilo do sličnih problema.

Sve ažurirane informacije o putovanjima u inostranstvo mogu se naći na veb stranici Ministarstva a putnici se mogu obratiti i Konzularnoj službi Ministarstva spoljnih poslova na telefon 011/3068268

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво