Apeli meštana Šida uvaženi – biće razmešteni migranti bez porodice

Nedelju dana od incidenta kada je migrant naoružan sekirom opljačkao kuću u Šidu, meštani čekaju najavljeno razmeštanje jednog broja izbeglica iz prihvatnih centara u njihovom mestu. U Komesarijatu za izbeglice kažu da će rasteretiti svaki preopterećeni kamp.

Varošicu od petnaestak hiljada stanovnika tek nekoliko kilometara deli od hrvatske granice. San da je pređu i nastave ka Zapadu sve ređe postaje java za gotovo dve hiljade izbeglica u tri prihvatna centra u Šidu. To ih uznemirava, ali uznemireni su i meštani – osam dana je prošlo od incidenta kada je migrant opljačkao kuću njihovih sugrađana.

Meštani smatraju da za Šid nije dobro da migranti ostanu tu i da su njihovi postupci doveli do toga da treba da napuste grad "a ne da napadaju narod".

Otići će. Bar deo njih, Šiđanima obećava resorno ministarstvo. Nisu rekli kada i koliko izbeglica. Lokalna vlast ponavlja – porodice su i dalje dobrodošle. Samcima – srećan put.

"Nama ne smetaju migranti. Porodice sa decom nam ne smetaju, ali ovaj prihvatni centar koji je u centru Šida tražimo da se izmesti ili da ostanu samo porodice sa decom koje ne prave probleme", objašnjava predsednik Opštine Šid Predrag Vuković.

Nakon poslednjeg problema u Šidu, za 180 migranata nova adresa je Preševo.

Teret krize mora da se deli jednako, a mesta ima u gotovo svim centrima u 16 gradova i opština u Srbiji, kažu u Komesarijatu.

"Premeštaj migranata radiće se na taj način da će odande gde ih ima više biti premešteni u lokalne samouprave i centre. Gde ih ima manje, i to ćemo raditi, tako da poštujemo jedinstvo porodice, odnosno tamo gde su mahom samci, premeštaćemo samce", kaže Ivan Mišković iz Komesarijata za izbeglice i migracije.

U kampovima koji su podignuti kao usputna stanica teško da može da se živi, opominju u Centru za pomoć tražiocima azila. Migranti se u Srbiji sve duže zadržavaju.

"Većina njih nema pravno regulisan boravak u Srbiji. Ako ih selite iz jednog kampa u drugi, morate da imate u vidu da ti ljudi imaju adekvatnu psihosocijalnu podršku i da se sa njima nešto radi. Ako mislimo da upravljamo ovim problemom, u protivnom, ja ne vidim da bilo koja mera premeštanja iz jednog kampa u drugi može dalekosežno da reši problem", kaže Radoš Đurović iz Centra za pomoć tražiocima azila.

Svaki problem koji se povezuje sa izbeglicama u javnosti odjekuje, za razliku od podatka – migranti su u Srbiji učestvovali u tek desetak krivičnih dela, a kroz našu zemlju ih je prošlo milion.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се