Svetski dan borbe protiv hemofilije

Obeležava se Svetski dan borbe protiv hemofilije. U svetu od poremećaja zgrušavanja krvi, hemofilije, boluje oko 400 hiljada ljudi, a u Srbiji oko 900 ljudi. Među njima je oko 170 dece. Kod nas su savremena dijagnoza i terapija dostupne za svih 900 obolelih od te neizlečive bolesti i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. U znak podrške obolelima jarko crvenom bojom biće osvetljeni most na Adi, zgrada Skupštine Srbije, palata Albanija i druga zdanja.

Procenjuje se da je u svetu svakoj četvrtoj osobi dostupno adekvatno lečenje.

U Srbiji je savremena dijagnoza i terapija dostupna za svih 900 obolelih i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena je na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti, navode iz Udruženja.

Među onima koji se bore i živesa hemofilijom je i Marko Lalić. Bolest mu je dijagnostikovana kada je imo tri meseca.

"U mom slučaju je otkriveno sa tri meseca života, usled otoka odnosno nadlanice, od udarca nadlanice o krevetac. Posle su me roditelji odveli u Dom zdravlja, upućeni smo u Tiršovu, gde je kasije ustanovljena hemofilija", kaže Marko Lalić.

"Hemofilija pedstavlja urođeni nedostatka jednog od faktora zgrušavanja krvi. To je bolest koja je prisutna na samom rođenju i ovaj poremećaj je prisutan tokom celog njihovog života. Ne postoji lek koji bi taj poremećaj mogao da ispravi", kaže hematolog sa Instituta za majku i dete Dragan Mićić.

Hemofibija napada zglobove i mišiće i može da dovede do invaliditeta. Utiče na sve segmente života. Marko kaže kada odustsvuje iz škole ne može normalan društveni život da ima, mada je to na neki način prevazilazio.

"Krvarenja mogu da budu blaga i beznačajna, a mogu da budu i po život opasna. Ali ono što karakteriše su karakteristične za hemofiliju zglobovi, mišići. Ta krvaranje dosnose veliki socio-ekonomski značaj u ovoj bolesti", kaže hematolog.

Zato je važno da se na vreme počne lečenje.

"Osećam se dosta sigurnije i dosta bolje, za razliku od ranije. Sada su i lekovi dostupniji i imamo veće količine lekova. Mogu donekle normalan život da imam , ne sto posto,ali dosta normalniji nego ranije", kaže Marko Lalić.

Svake godine u Srbiji od hemofilije oboli, u proseku, osam novih pacijenata. Da bi se bolest držala pod kontrolom, potrebno je da se uključi veliki broj zdravstvenih radnika. Od hematologa, preko fizijatara do ortopeda.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво