Hiljadu pacijenata u Srbiji čeka na transplantaciju

Od početka godine, u najtežem trenutku, kada su se životi njihovih najmilijih gasili, saglasnost za transplantaciju dalo je 13 porodica. Zahvaljujući njihovoj humanosti i solidarnosti, produženi su i spaseni mnogi životi.

Medicina i lekari nisu mogli više ništa da urade. Pacijentu Kliničko-bolničkog centra Zemun nije moglo da se pomogne. Kada se jedan život ugasio – produžena su četiri. Transplantacije bubrega urađene su na VMA.

"Četiri godine idem na dijalizu. Zvali su me u tri ujutru – iznenadio sam se, bio sam presrećan i nisam mogao da verujem. Hteo bih da se zahvalim porodici jer su donirali organe, i, naravno, doktorima i sestrama koje su uvek uz nas", priča Nikola Stingu iz Banatskog Karlovca.

Slobodan Vučenović iz Beograda kaže da je teško ići na dijalizu koja traje po pet i po sati.

"Ovo je nešto drugo – dobijete mogućnost drugog, boljeg života. Možete da odete i na more, gde god čovek poželi", kaže Slobodan.

Na Vojnomedicinskoj akademiji kažu da u svakom trenutku imaju spremne timove za transplantaciju organa.

"Često se to dešava van radnog vremena, mi najčešće nismo tada na radnom mestu, tako da budemo pozivaniod kuće da se prvo javimo ovde, pa se organizuje odlazak u neku drugu bolnicu", ističe potpukovnik Mirko Jovanović sa Klinike za urologiju VMA.

Pukovnik prof. Aleksandar Tomić, direktor Klinike za vaskularnu hirurgiju VMA, objašnjava da je u pitanju komplikovana procedura.

"To je komplikovana procedura, uzimaju se svi pacijenti te krvne grupe u Centru za transfuziju, to je ponekad i lista od 200 ljudi, koje onda čitavu noć, zovemo, i onda biramo dva pacijenta koja su najpogodnija", ističe Tomić.

Imaju višedecenijsko iskustvo, ali, sa VMA najavljuju revitalizaciju transplantacionog programa. Naredne nedelje počinju i tehničke pripreme i radovi na otvaranju Očne banke, jer transplantaciju rožnjače u ovom trenutku čeka oko 1.000 građana.

Pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević, zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije ističe da će Očna banka predstavljati prozor u Eurotransplant, kada je u pitanju transplantacija rožnjače, sklere i amnionske membrane.

U Srbiji na transplantaciju srca, jetre, pluća, bubrega čeka oko 1.000 pacijenata. Danas i podsećanje da sve crkve, kao i islam i judaizam, podržavaju zaveštanje i darivanje organa. Na ulasku u mnoge katoličke svetinje piše i sledeće – "Ostavite organe na zemlji, tamo gde odlazite ne trebaju vam!"

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи