Deo migranata iz Šida biće premešten u druge gradove

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite Nenad Ivanišević kaže za RTS da se Srbija pokazala kao humana zemlja tokom izbegličke krize, ali da je granica te humanosti kršenje zakona. Najavio je da će deo migranata iz Šida biti premešten u manje prihvatne centre.

Ivanišević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da je incident koji je migrant napravio u Šidu redak primer kršenja zakona.

"Nažalost mi govorimo o incidentima, ali imamo 6.000 ljudi koju poštuju zakone i ne prave problem", kaže Ivanišević.

Naglasio je da zakoni Republike Srbije važe za sve koji se nalaze na teritoriji države, kao i da mu je žao ako je neko od građana Šida uznemiren zbog incidenta.

"Moram da pohvalim predsednika opštine Šid koji je trezveno razgovarao i sa nama i sa građanima Šida", ukazao je Ivanišević.

Tvrdi da će migranti u Šidu biti izmešteni.

"Napravićemo premeštanje migranata zbog kontrole kretanja, naša humanost ima granice, a to je da se poštuju zakoni Srbije", ističe Ivanišević.

Kaže da je cilj da budu manji prihvatni centri, jer u Šidu ima 2.000 migranata. 

Smatra da migrantima nije cilj da naprave neko krivično delo.

"Nije im cilj da izvrše krivično delo, jer ih to sprečava u daljem putu", kaže Ivanišević.

Govoreći o kapacitetima u Srbiji, Ivanišević navodi da je u Srbiji trenutno oko 6.000 migranata u prohvatnim centrima i oko 1.000 van centara.

Kada je reč o novim propisima Mađarske i kako oni utiču na situaciju u Srbiji, Ivanišević ukazuje da je situacija stabilna.

"Situacija je stabilna, skoro da nema ulazaka, ne odlučuju se da traže azil u Srbiji. Imamo novi trend da se vraćaju u Grčku, jer kroz program UNHCR-a je moguća alokacija izbeglica u zemlje Zapadne Evrope, a druga tendencija je dobrovoljni povratak u zemlje porekla, posebno Avganistan", naveo je Ivanišević.

Za povratak u zemlje porekla zainteresovano je oko 70 migranata u Preševu, a predviđena je kvota do 500 ljudi.

"To finansira Evropska unija, a sprovodi Međunarodna organizacija za migracije i to su te tendencije, jer oni su potpuno svesni da su sve evropske granice za njih uglavnom zatvorene", zaključio je Ivanišević.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво