Crveno slovo za kratak predah u porodici Pavlović

Na Veliki petak se farbaju jaja, a uprkos komercijalizaciji u mnogim domaćinstvima su ostali verni tradiciji, pa za ukras koriste biljke, a za boju lukovinu. Uskršnje praznike mnogi iskoriste za porodična okupljanja, a crveno slovo za vredne ljude koji žive na selu i od sela prilika su za kratak predah od teških poslova na imanju.

Po tradiciji, u porodici Pavlović u Tabanovićima kod Požege najmlađi član domaćinstva zadužen je da prikupi jaja. Potom traže boju i prirodne ukrase.

"Ove godine 210, prvenstveno što nas dosta ima u kući, a očekujemo i goste. Tri dana je Uskrs", kaže Mira Pavlović.

Milena Pavlović ističe da se svi slažu. "Snahe kao ćerke i svi se slažu, to mi je najbitnije i zadovoljna sam", rekla je Milena.

Pod istim krovom stasavaju složno tri generacije. Dva brata odlučila su da zasnuju porodice na selu. Obrađuju 20 hektara, a prihode im donose krompir, maline, kupine, jagode.

"Pa isplati se. Ne žalim se, samo mora uporan rad. Veliki rad, veliki ulog i rezultata ima", ističe Boban.

Goran kaže da od posla nemaju ni kada da se posvađaju. "Jesu tri generacije, ali velika je sloga, rad. U principu se slažemo i nemamo kad da se posvađamo. Imamo mnogo posla".

Da su svi kao oni, kaže Kosta Pavlović, selo bi moglo da se obnovi. "Na ovaj način kao što mi radimo, tu bi moglo da se selo obnovi, pojača", rekao je Kosta.

Iako je praznik, krave ipak moraju da se pomuzu, a od četvoro dece u štalu najčešće ulazi devetogodišnji Marko.

"Pa jeste, oni neće da uđu u štalu, zato što vole da se kupaju", rekao je Marko.

Međutim, svaki član male porodične zadruge ima zaduženje, pa zato domaćinstvo podseća na farmu u Evropskoj uniji, za razliku od puta, čiju rekonstrukciju čekaju već decenijama.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво