Penzioneri i deca u Zvečanskoj farbali uskršnja jaja

U Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici je povodom uskršnjih praznika, organizovano međugeneracijsko druženje penzionera i dece i mladih iz ustanova socijalne zaštite, koji su na Veliki petak zajedno farbali jaja.

Na veliki petak u Zvečanskoj kreativni susret generacija. Penzioneri i deca su šarala i farbala jaja.

"Veliki petak jeste najtužniji dan ali na sreću ove dece i nas jer se svi zajedno družimo i farbamo jaja", navodi Nadežda Nikolić, predsednica Kluba penzionera iz Gerontološkog centra "Beograd".

Penzioner Darko Jagodić ističe da je druženje najbitnije u trećem dobu, jer kako kaže, samoća ubija.

Za Nadeždom Nikolić je mnogo praznika, ali, profesorka u penziji, i dalje uči i prenosi znanje.

"Ova tehnika farbanja jaja je i za nas nova. Obare se jaja, iseče se krep papir na trake i jaje se okvasi a zatim se trake obmotaju oko njega, nakon petnaest minuta, kada se jaje osuši trake se odvijaju i na njega se lepi jedna od sličica", objašnjava Nikolićeva.

Direktorka Gerontološkog centra "Beograd"  Suzana Mišić je navela da je zadovoljna jer je ovaj susretusrećio više generacija.

"Veliko je zadovoljstvo što smo na ovaj način kroz kreativnu radionicu farbanja jaja uspeli da im upotpunimo vreme i da ih usrećimo bar na ovaj način", navela je Mišićeva.

Direktor Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine Zoran Milačić navodi da penzioneri na lep način deci prenose svoje veštine i znanja.

"Mi kroz ove događaje pokušavamo decu da naučimo našoj tradiciji, istoriji, da steknu neke nove životne veštine. Koristimo iskustvo naših penzionera koji to na vrlo lep način prenose dalje", objašnjava Milačić.

Vulin: Najstariji nisu teret društva

Penzionere i decu u Centru za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici je posetio i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je poručio da najstariji nisu teret društva, kao što ni najmlađi nisu loši, već naprotiv najbolji njegov deo.

"Deca koja su u sistemu socijalne zaštite su zbrinuta, čuvana, voljena, život nije bio fer prema njima, ali zato smo mi tu. Naši najstariji mogu da budu sigurni da će u godinama koje dolaze nivo njihovih prava, materajalna pomoć koju država za njih obezbeđuje, biti samo veća", naveo je Vulin.

Ministarstvo je kaže, odredilo 2017. kao godinu međugeneracijske solidarnosti, a današnje druženje dece i penzionera pravi je primer toga.

"Naši najstariji i naši najmlađi zajedno u isto vreme dele znanja, veštinu i što je najvažnije dele ljubav", istakao je Vulin.

Kako je rekao, u sistemu socijalne zaštite ima mesta za sve i nijedan građanin Srbije ne sme i ne može da bude van tog sistema, kao što nijedno socijalno davanje nije i neće biti uskraćeno, niti umanjeno.

Ove godine je, kaže Vulin, za socijalna prava namenjeno više od 100 milijardi dinara, što je povećanje u odnosu na 2016. godinu, a više od poloivine tog novca biće namenjeno za dečiju i porodičnu zaštitu.

"Politika ove vlade i svih nas zajedno će biti da se socijalna prava šire, da se ne umanjuju i da obezbedimo da što veći krug korisnika može da koristi odgovarajuća prava iz socijalne zaštite", poručuio je ministar.

Vulin, koji je od dece i penzionera dobio uskršnje jaje, čestitao je praznike svim hrišćanskim vernicima.

Poželeo je građanima da praznik provedu sa porodicom, sa onima koje vole i da ih provedu u Srbiji zbog koje se, kaže, vredi roditi i živeti.

"Niko ne bi smeo da bude sam. Nijedna generacija ne sme da bude sama", rekao jeministar i naveo da je laž da su najastariji naš teret i da su pojeli budućnost naše dece, kao što je laž da su deca lenja, da ne poštuju starije i da ne vole svoju zemlju.

"Sve što radimo, radimo da se ta laž ispravi i da se jaz nastao između generacija popuni i da ga više nema", dodao je Vulin.

Deca i penzioneri uručili su ministru ofarbano jaje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара