Ljubožda, Albanci protestuju zbog povratka Srba

U selu Ljubožda kod Istoka, 13 raseljenih Srba nekoliko sedmica priprema teren za povratak na svoja imanja. Kuće su im porušene i zapaljene, a jednu, najmanje oštećenu, koriste kao zajednički smeštaj. Nekoliko dana po povratku naišli su na otpor Albanaca. Međutim, kažu da ih protest nije uznemirio.

U selu Ljubožda kod Istoka trinaest raseljenih Srba je rešilo da se vrati na svoja imanja, a prva reakcija dojučerašnjih komšija Albanaca nije pozitivna. Povratnike čuva policija 24 sata dnevno.

"Nije lako, ali moramo da se borimo da bismo prevazišli malo strah, malo da se prilagodimo mestu, da naviknemo na ove temelje koji su srušeni, gde treba da nastavimo život gde je stao", navodi Žarko Zarić, predstavnik povratnika u Ljuboždi.

Uz porušene kuće, povratnici su dočekani i demonstracijama Albanaca. Optužuju povratnike, pre svih njihovog predstavnika, da je kao policijski službenik, odgovoran za stradanje Albanaca tokom sukoba na Kosovu.

"Mi imamo veliku imovinu, veoma je kvalitetna zemlja, bogata zemlja, koju pokušavaju da nam uzurpiraju, da nam je otmu", objašnjava Zarić.

Ističe da niko od povratnika u Ljuboždi nije prodao svoju zemlju.

"Mi koji smo ovde nismo prodali svoju zemlju. Pokušavamo da vratimo tu imovinu, da ponovo radimo na svom imanju", ističe Zarić. 

Među povratnicima nosioci domaćinstava su jedanaest muškaraca i dve žene.

"Život ovde trebalo je neko da započne prvi. Mi moramo dobar temelj da postavimo ovde, da bi se naši vratili", navodi Dragoslava Nikolić.

Njen komšija Miodrag Tijanić ističe da se nada da će se u svoju kuću useliti do jeseni.

Slične povratničke muke i izazove imali su i povratnici u selu Žač, u istoj opštini.

"Tako smo i mi imali problem. Mi smo došli na svoje. Na nas su pucali, kamenovali nas, dizali demonstracije. Prolazili smo neke teške trenutke, ali mi smo bili uporni da istrajemo u tome i, evo, posle sedam godina, mi smo ovde mirni", objašnjava Nebojša Drljević, povratnik u Žač.

Povratak Srba u Ljuboždu, ako bude uspeo, malo će osnažiti krhku srpsku zajednicu u samom Istoku i bližoj okolini.

"Ovde ima negde dvadesetak domova u kojima neko živi, obično su to starija domaćinstva. Poneko od njih svrati, četvrtkom je pijaca pa tu dođu i onda se vidimo. Inače je vrlo teško", navodi Srđan Sekulić, sveštenik u Istoku.

U istočkoj opštini je do sukoba na Kosovu bilo oko 50.000 stanovnika, Srba je bilo 10.000.

broj komentara 0 pošalji komentar