Informatika od naredne školske godine obavezan predmet

Kao obavezan predmet za učenike petog razreda od naredne školske godine uvodi se informatika, odlučeno je na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS).

Na predlog Ministarstva prosvete, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uradio je plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja, a NPS je na današnjoj sednici usvojio plan za peti i šesti razred osnovne škole, a izuzeti su sedmi i osmi razred, jer na plan za njih ima dosta primedbi.

Plan nastave za peti razred osim uvođenja informatike i računarstva kao obaveznog predmeta, predviđa i još dva nova predmeta, a to su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehničko i tehnologija.

Ukidaju se i svi izborni predmeti i prelaze u sekcije, a ostaju obavezni izborni predmeti, veronauka, građansko, drugi strani jezik.

Ukida se i izabrani sport, koji je do sada bio treći čas fizičkog vaspitanja, a ubuduće će petaci imati dva časa obaveznog fizičkog i zdravstvenog vaspitanja i čas i po obavezne vannastavne aktivnosti.

Nastavnike koji strahuju da će zbog ukidanja izbornih predmeta ostati bez norme, ohrabrila je izjava pomoćnice ministra prosvete Vesne Nedeljković koja kaže da im neće biti smanjen fond časova.

NPS prošle godine nije usvojio predlog Ministarstva prosvete da se informatika uvede kao obavezan predmet uz obrazloženje da škole nisu opremljene računarima, a predsednik NPS Aleksanar Lipkovski kaže da su za godinu dana napravljeni ozbiljni koraci u rešavanju tog problema.

Nedeljkovićeva je rekla da su za nabavku računara u školama obezbeđena sredstva - 23 miliona dinara, da su tenderi u toku, a da će za obuku nastavnika informatike biti potrošeno 26 miliona dinara.

Matić: Informatika će povećati digitalnu pismenost

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, izjavila je da će uvođenje informatike u obavezno osnovno obrazovanje uticati na unapređenje digitalne pismenosti, otklanjanje digitalnog i ekonomskog jaza, kao i na povećanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti.

Pozdravljajući odluku Nacionalnog prosvetnog saveta da se informatika i računarstvo uvedu u obavezno osnovno obrazovanje od petog razreda, počev od naredne školske godine ona je rekla da će novi nastavni plan doprineti unapređenju digitalne pismenosti kod dece, što je uslov za njihov uspešan društveni razvoj u globalnom okruženju i otklanjanje digitalnog i ekonomskog jaza.

"Sistemski pristup edukaciji o novim tehnologijama omogućiće i povećanje kadrovskih kapaciteta u ovoj oblasti, kao i podizanje digitalne bezbednosne kulture kod novih generacija", istakla je Matić, saopštilo je ministarstvo.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 11. apr 2017, 23:15) - anonymous [neregistrovani]

Promene

su dobar put da se nešto napravi od našeg obrazovanja. Međutim: 1) povećati fond časova od 1.- 4. razreda sa 20 na 25, od 5. do 8. sa 25 na 28 časa 2) povećati broj časova geografije i istorije u 5. razredu sa 1 na 2 časa nedeljno, a smanjiti broj časova likovnog od 1. do 5. i muzičkog od 3. do 5. razreda na 1 čas nedeljno 3) ukinuti građansko i veronauku 4) uvesti opisne ocene za likovno, fizičko i muzičko 5) očistiti programe od neprimenljivih podataka 6) ukinuti blok iz fizičkog pre nego što se uvede. Izvinite na raspisanosti, a od mene - toliko.