Konferencija o migrantima i bezbednosti na Paliću

Na Paliću je počela međunarodna naučna konferencija "Migracije kao bezbednosni izazovi: zapadno-balkanska ruta.

Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nenad Ivanišević istakao je, otvarajući konferenciju, da balkanska ruta nije zatvorena i da Srbija treba da bude deo jedinstvenog evropskog rešenja.

U našoj zemlji se, prema njegovim rečima, nalazi sedam hiljada migranata.

"Srbija je spremna na svaki mogući scenario ukoliko bude došlo do novog talasa migranata. Voljni smo da poboljšamo smeštajne kapacitete, ali nećemo graditi nove prihvatne centre", poručio je državni sekretar.

Ivanišević je podsetio na human odnos koji Srbija ima prema migrantima, kao i na politiku Vlade, a to je, kako je istakao, politika otvorene granice, ali ne po cenu bezbednosti građana Srbije, koja je na prvom mestu, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavenje, boračka i socijalna pitanja.

Skup na Paliću su organizovali Institut za međunarodnu politiku i privredu, Fondacija "Hans Zajdel" i pokrajinski zaštitnik građana, sa ciljem da se sa naučnog, pravnog i bezbednosnog aspekta razmotre izazovi sa kojima je migrantska kriza suočila nadležne državne organe, ali i institucije za zaštitu ljudskih prava, medije i akademsku zajednicu.

Na svečanom otvaranju prisutnima se pored Ivaniševića obratio i Ilvan Gerginov, pomoćnik republičkog komesara u Komesarijatu za izbeglice Republike Srbije, saopštili su organizatori.

U ime organizatora konferencije prisutne su pozdravili Branslav Đorđević, direktor Instituta za međunarodnu politiku i privredu, Luc Kober, rukovodilac projekta fondacije "Hans Zajdel" za Republiku Srbiju i Republiku Crnu Goru i Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana, saopšteno je iz kancelarije ombudsmana.

Učesnici konferencije dolaze sa univerziteta, instituta i akademija iz Bugarske, Mađarske, Makedonije, Republike Srpske, Rumunije, Rusije i Srbije.

Teme su uzroci migracija, pravni izazovi migrantske krize i njihova rešenja, socio-ekonomske posledice migrantske krize, bezbednost i ljudska prava u kontekstu migracija, statusna pitanja i bezbednost migranata, medijsko izveštavanje o migrantskoj krizi, kao i reagovanja na nju.

Zaključci konferencije poslužiće prvenstveno nadležnim organima, ali i drugim interesnim grupama (akademskoj zajednici, organizacijama civilnog društva i medijima) kao smernice za postupanje prema izbeglicama, migrantima i tražiocima azila, odnosno bavljenje tim pitanjem u budućnosti.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи