Sećanje na NATO agresiju u Ćupriji

Građani Ćuprije, kao i prošlih godina, obeležili su danas 18 godina od prvog bombardovanja u agresiji NATO-a, čije se posledice i sada vide na mnogim objektima ali i kroz traumatična sećanja ljudi. Na sreću, poginulih nije bilo a povređeno je sedam lica.

Ćuprija je bombardovana dva puta, prvo bombadovanje je bilo 8. aprila 1999. godine kada je centar ovog gradića, dok su njegovi stanovnici spavali, gađan sa 11 projektila. Razaranje je bilo takvo, kažu Ćupričani da ga ovaj gradić na desnoj obali velike Morave "nije doživeo u više od sedam vekova dugoj istoriji".

Drugo bombadrdovanje izvršeno je opet u noći, 29. maja 1999. godine kada je NATO avijacija centar Ćuprije, bombardovala sa deset projektila.

Evociranje uspomena na agresiju, čija je surovost vidljiva još na nekim objektima: kasarni vojske, zgradi Elektrodistibucije, Robnoj kući u centru grada, upriličili su sami građani, oni koji su u ovom napadu i izgubili najviše, kuće, stanove...

U bombardovanju, na današnji dan, potpuno je uništeno 30 individualnih kuća i 70 stanova u Bulevaru Vojske, Ulici Milana Toplice, Ravaničkoj i Nušićevoj, a uz stambene objekte uništeni su ili oštećeni objekti Elektrodistribucije, Robne kuće "Merkator", Dom vojske, Sportska dvorane "Ada, Osnovna škola "Đuro Jakšić", vodovodna mreža u glavnoj ulici... a oko 500 ljudi moralo je da potraži nužni smeštaj.

Glavna ulica od mosta na Velikoj Moravi do Mikićevog mosta, u dužini dva kilometra, bila je sva u srči, komadima crepa, cigle, maltera, a od silnih detonacija na zgradma su bili izvaljeni prozori i vrata.

Ukupno je ova opština, za 78 dana agresije, bombardovana 12 puta sa 92 projektila. Uz centar grada bombardovano je Poljoprivredno dobro "Dobričevo" šest puta, most na auto-putu Beograd–Niš preko Velike Morave kod Mijatovca dva puta, kao i Vezirovo brdo i Spomen područje Ivankovac.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво