"Značajni pomaci u poboljšanju položaja Roma"

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović kaže za RTS da ovogodišnji Dan Roma dočekujemo sa vidljivim pomacima u poboljšanju položaja pripadnika te nacionalne manjine, ali da je neophodna zajednička saradnja svih subjekata kako bi se više postiglo.

Paunovićeva je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naglasila da se u novoj Strategiji Vlade insistira na saradnji sa lokalnim samoupravama.

"Potrebna je podrška i civilnog društva, organizacija, medija, ali i pripadnika romske nacionalnosti", navela je Paunovićeva.

Ističe da samo takvim zajedničkim radom mogu da se obezbede promene.

Ukazala je da ovogošišnji Dan Roma dočekujemo sa značajnim pomacima.

"Ono što smo hteli da uradimo ove godine je da se osvrnemo na rezultate i da vidimo šta nas čeka u budućnosti", kaže Paunovićeva.

Smatra da su, pored redovnih aktivnosti, važne nove inicijative: dodeljene su stipendije učenicima, obezbeđena lična dokumenta, ali i uvedena baza podataka o neformalnim naseljima.

Tvrdi da je potrebno da lokalne samouprave reše pitanje romskih koordinatora.

"Dosta posla je pred nama, ne samo do 2018. godine, nego do 2025. do kada važi Akcioni plan", kaže Paunovićeva.

Govoreći o podizanju zida u naselju Marko Orlović u Kruševcu, Paunovićeva je rekla da taj zid nije znak diskriminacije, već da je podignut iz bezbednosnih razloga.

"Zid je postavljen kako bi naselje odvojio od saobraćajnice. Zbog bezbednosti i zvučne izolacije", kaže Paunovićeva.

Naglašava da od kada je taj zid postavljen na njemu nema nikakvih oštećenja, niti grafita, kao i da se stanovnici tog romskog naselja nisu žalili Kancelariji za ljudska i manjinska prava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво