Rizik od siromaštva, mladi i višečlane porodice najugroženiji

Svaki četvrti građanin Srbije u riziku je od siromaštva, pokazuju najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku. Među najugroženijima su mladi i porodice sa više dece. Situacija se ne menja otkako se radi istraživanje – poslednje četiri godine.

Visoki datum u mesecu svaki četvrti građanin dočekuje sa manjkom u novčaniku. Ankete pokazuju da mnogi ljudi moraju da rade i po dva posla kako bi sastavili kraj s krajem, da su režije velike, a da je veoma teško ako u porodici imaju studenta ili đaka.

Iako, trenutno, uspevaju da prežive mesec – nepredviđena okolnost, poput gubitka posla, gurnula bi u siromaštvo 25,5 odsto ljudi. Ugroženi su mladi, nezaposleni, ali i svaki treći samozaposleni. Iznenadni trošak ne bi podnela svaka druga porodica sa troje ili više dece. Poboljšanja gotovo da nema, već četvrtu godinu zaredom.

"Neke stavke poput učestalosti konzumiranja ribe, mesa ili godišnji odmor ili zagrevanje stana... Tu vidimo neka poboljšanja. To su izuzetno blagi pomaci", kaže Ivan Sekulović iz Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva.

Standard građana otkriva metodologija istraživanja – pojedinac sa mesečnim primanjima od 15.000 dinara ne smatra se siromašnim. Kao ni četvoročlana porodica sa oko 32.000 mesečno.

"Šta može jedna porodica sa dvoje dece, sa 250 evra mesečno? Verovatno može, probao sam i da izračunam i na minimumu – da, ako imaju dve sijalice, greju samo jednu prostoriju, hrane se vrlo nekvalitetno, nemaju da plate deci ni ekskurziju ni neke stvari za školu, mogli bismo da kažemo da sastave kraj s krajem", kaže sociolog Slobodan Cvejić.

Dok su siromašni sve siromašniji, bogati su sve bogatiji. Tako, petina najbogatijih raspolaže sa gotovo 10 puta više novca od petine najsiromašnijih. U razvijenijim evropskim zemljama razlika je ispod četiri. Šta su posledice?

"Gubite jedan društveni sloj koji je od vitalnog značaja za produkciju demokratskog društva. Isto tako ovi podaci govore da mi u velikoj meri urušavamo svoje ljudske resurse. U ovakvoj nejednakosti i siromaštvu ne mogu da se razvijaju ispravni, dobri mehanizmi koji će doneti rast i naš će ekonomski rast zavisiti stalno od spoljnih činilaca", kaže Cvejić.

Zato je borba protiv siromaštva izazov za svaku vladu. Povećanje minimalne cene rada i stabilnija socijalna davanja, u prethodnih godinu dana – pozitivne su mere, ne i dovoljne.

"Dokumenti koje pripremamo, poput reforme politike za zapošljavanje i socijalne politike, posebnu pažnju posvećuju tome da se ulaže u razvoj, u društveni razvoj, u ruralna područja, kao i u zapošljavanje mladih, budući da je kategorija od 18. do 24. godine najugroženija, kako su podaci pokazali", istakao je Ivan Sekulović.

Rizik od siromaštva meri se u 34 evropske zemlje. Srbija, prema podacima Evrostata, prednjači, dok su u najmanjem riziku građani Češke, Islanda, Slovačke, Holandije.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво