Kako do informacije o isteku dokumenata elektronskim putem?

Direktor Direkcije za elektronsku upravu Dušan Stojanović kaže za RTS da građani od 1. aprila mogu elektronskim putem da dobiju informaciju o isteku važenja dokumenata, a da se za korišćenje te usluge, za par dana, prijavilo 500 građana. Kaže i da je upis dece u vrtiće elektronskim putem prva elektronska usluga koja je pobedila šalter.

Dušan Stojanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da od 1. aprila građani mogu elektronskim putem da dobiju informaciju o isteku važenja dokumenata.

"Građani koji žele da koriste uslugu elektronske uprave treba da se prijave i odaberu uslugu i sistem automatski pročita šta korisnik usluge ima od dokumenata: biometrijski pasoš, ličnu kartu, vozačku dozvolu, saobraćajnu dozvolu. U zadnji čas smo uveli i registracione nalepnice", kaže Stojanović.

Napominje da građani mogu da izaberu na koji dokument žele da ih sistem podseća i na koji način.

"Sistem može da ih upozori SMS-om i mejlom, onoliko dana ranije koliko je korisnik usluge odabrao. Upozorenje SMS-om je besplatno", ističe Stojanović. 

Kaže da se za tu uslugu već prijavilo 500 ljudi.  

"Nova usluga funkcioniše savršeno, dobra je i građani su zadovoljni, a i mi se nadamo da smo pogodili ono što građanima treba", objašnjava Stojanović. 

Govoreći o prijavi dece za upis u vrtić elektronskim putem, direktor Direkcije za elektronsku upravu rekao je da je to bila prva elektronska usluga koja je pobedila šalter.

"Više Beograđana je upisalo decu preko portala elektronske uprave nego na šalteru", navodi Stojanović.

Ističe da šire tu uslugu i da se par gradova prijavilo za mogućnost prijave dece za vrtić elektronskim putem.

"Šabac, Sremska Mitrovica i još nekoliko gradova se prijavilo da takođe koristi usluge elektronskog upisa dece u vrtić i mi se trudimo da to radi na dalje", objašnjava direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Navodi da će ove godine ta usluga biti dostupna svakoj opštini koja ima vrtiće.

"Ove godine ćemo uvesti tu uslugu za svaku opštinu koja ima vrtiće i trudimo se da pogodimo i pružimo ono što je građanima potrebno", navodi Stojanović.

Ističe da rade na tome da usluge budu prilagođene građanima i privredi.

Navodi da Direkcija nudi mogućnost da se i škole priključe elektronskom načinu prijave dece za upis.

"Želimo da skratimo odlaske na druge šaltere, to je bio slučaj sa vrtićima gde su korisnici došli na portal, popunili obrazac, a sistem je automatski proverio da li je korisnik usluge zaposlen, koliko ima dece, i mi to možemo napraviti i za škole, ozbiljno razmišljamo o tome i mislim da ćemo i tu uslugu uskoro ponuditi građanima, ali matično ministarstvo treba da oseti potrebu da je to nešto što treba da se uradi", objašnjava direktor Direkcije za elektronsku upravu.

Navodi da trenutno 750.000 ljudi ima nalog na elektronskoj upravi.

"Za poslednje dve godine broj građana koji su se opredelili za elektronsku upravu porastao je tri puta. Srbija je jedna od tri zemlje u kojoj građani mogu da registruju automobile preko portala elektronske uprave", napominje Stojanović. 

Navodi da je 11 milijardi dinara prošlo kroz portal elektronske uprave.

"Suština je da nađete šta građanima treba i da po principima digitalne transformacije prilagodite uslugu da bude od koristi", zaključio je Stojanović.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи