Uskoro jedinstvena baza osoba sa autizmom

Osobe sa autizmom nisu nevidljive i ne treba da budu nevidljive, već su deo našeg sveta, poručio je ministar Aleksandar Vulin.

Ministar za rad Aleksandar Vulin najavio je da će uskoro biti formirana jedinstvena baza osoba sa autizmom zahvaljujući kojoj će se izvlačiti odgovarajući zaključici i formirati sve ono što je potrebno da bi se pomoglo osobama sa autizmom.

"Uskoro ćemo formirati jedinstvenu bazu i znaćemo konačno koliko ima osoba sa autizmom, a onda ćemo iz toga izvlačiti odgovarajuće zaključke i formirati sve ono što je potrebno da bismo zaista i pomogli", rekao je Vulin koji je povodom 2. aprila – Dana autizma obišao prostor za istraživanje Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom koji se radi u okviru projekta DE – Enigma.

Istakao je da će se Ministarstvo rada, zajedno sa Ministarstvom zdravlja i ministrom Zlatiborom Lončarom koji je to i pokrenuo, uključiti u formiranje jedinstvene baze osoba sa autizmom dodajući da su osobe sa autizmom tu i da zaslužuju pomoć.

"Njihove sposobnosti nisu male. Moramo da učinimo sve da razviju svoje sposobnosti i da žive najbolje što mogu i da žive zajedno sa svima nama", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, društvo je uspešno onoliko koliko je humano i onoliko koliko se uspešno odnosi prema problemima onih koji su najranjiviji i kojima je pomoć zaista potrebna.

On je istakao i da je obeležavanje Svetskog dana autizma prilika da se govori o autizmu.

Kako je rekao, mora da se podvuče da osobe sa autizmom nisu nevidljive i da ne treba da budu nevidljive, već da su deo našeg sveta.

Koordinator projekta ispred Saveza udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom Sunčica Petrović objasnila je da je cilj istraživačkog projekta, koji je finansiran od strane Evropske komisije, da pomogne autističnoj deci između pet i 12 godina da unaprede svoje socijalne i emocionalne veštine putem humanoidnog robota, odnosno, interakcije sa tehnologijom.

"Istraživanje u Srbiji obuhvata 64 dece, a identično istraživanje obavljaju naši partneri iz Londona – Centar za autizam pri Univerzitetskom koledžu London gde je takođe 64 dece", rekla je Petrović dodajući da će ukupno u projektu učestvovati 128 dece na nivou Evrope.

Navodeći da će to biti ujedno najveća istraživačka baza podataka u Evropi, ona je istakla da je cilj prikupljanje podataka koji će se u narednih nekoliko meseci analizirati.

"Te podatke ćemo pretočiti u softver za novi prototip robota koji bi onda postao reaktivan na ponašanje dece i preuzeo jedan deo terapeutskog rada", rekla je Petrović.

Kako kaže, projekat traje do avgusta 2019. godine, ukupno 42 meseca, a polovinom sledeće godine biće završen drugi prototip robota koji će se ponovo testirati sa grupom dece i usavršiti.

Specijalista opšte defektologije Snežana Babović Dimitrijević objašnjava da kod dece sa autizmom koja imaju poteškoća u društvenoj interakciji robot izaziva veliko interesovanje i motiviše ih.

"Robot je korisna alatka za pospešivanje socijalne interakcije, kao i za stvaranje i učenje nekih novih socijalnih veština – deljenje, uključivanje drugoga u igru...", zaključila je Babović Dimitrijevićeva.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 03. apr 2017, 19:20) - anonymous [neregistrovani]

Baze

A da se malo manete ćorava posla? Ko o čemu, Srbija samo uvodi neke nove "jedinstvene" baze podataka. :( A što ne napravite jednu bazu podataka za sve bolesti/stanja? Bar baze podataka mogu da se pretražuju po različitim kriterijumima, pa jedan klik može da prikaže sve sa autizmom ili sve koji boluju od Turetovog sindroma, recimo. Ovo je već postalo zabrinjavajuće zamajavanje sa tim bazama podataka, a ne služi baš ničemu. :(