Transplantacije u Beogradu i Novom Sadu, produženo 12 života

U nedelji za nama, produženo je 12 života. U Beogradu i Novom Sadu urađeno je 10 transplantacija bubrega, a presađeno je i pet jetri, dve rožnjače i jedno srce. Podsećamo, postoje situacije kada ni sve medicinske mere ne mogu da pomognu, ali tada jedna smrt može da znači i produžetak više drugih života.

Za potvrđivanje moždane smrti koriste se mnogobrojne dijagnostičke metode. Ipak, mnogi u teškim situacijama ne žele da prihvate da se život njima drage osobe gasi.

"Osnovna procedura je u osnovi moralna vrednost svakog od nas koji smo sa visokom etikom položili Hipokratovu zakletvu, tako da je i naša dijagnoza – finalna dijagnoza", kaže Marko Ercegovac, neurolog i direktor Urgentnog centra u Beogradu.

Iako Srbija ima 14 donor-bolnica, 74 jedinica intenzivne nege, od svih smrtnih slučajeva čak tri odsto su moždane smrti, ti pacijenti su potencijalni donori – i dalje ih je nedovoljno.

"Juče smo imali veliki sastanak sa direktorima bolnica, u ovom trenutku prioritet je donorski program, zapravo podići broj donora organa koje zdravstveni sistem prepoznaje", kaže nacionalna koordinatorka za transplantaciju Hrvatske Mirela Bušić.

Ercegovac ističe da je Ministarstvo zdravlja jasno definisalo koja je oprema potrebna u centrima kako bi se procedura finalizovala.

"Ja se iskreno nadam da će 2017. godina, možda i deo 2018. biti sa fokusom na adekvatnu opremu za sve centre", kaže Ercegovac.

Kada smo krajem januara dobili zeleno svetlo za privremeno uključivanje u Evrotransplant, obavezali smo se i na važne korake za razvoj transplantacionog programa. Da ne prokockamo jedinstvenu priliku – pomažu i komšije, jer je Hrvatska prva u toj oblasti, a u maju obeležava i desetogodišnjicu članstva u Evrotransplantu.

"Lekari moraju uložiti dodatni napor, direktori moraju osnažiti svoje timove, da pokušaju u dogovoru sa Ministarstvom da nabave tu ključnu opremu, i, naravno, uz podršku javnosti i političku podršku postići rezultate, i ja verujem da hoćete", kaže Mirela Bušić.

U međuvremenu, pravi se lista pacijenata kojima je hitno neophodna transplantacija, a donor ne može da bude pronađen u Srbiji. Iz budžeta su izdvojena sredstva za transplantacione timove koji su na raspolaganju non-stop, a 24-časovna dežurstva uvedena su u Upravi za biomedicinu Ministarstva zdravlja. To su samo neki od koraka za više transplantacija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво