EK najviše novca daje za prihvat migranata i njihov povratak

Najveći deo sredstava od 30 miliona evra, koliko je nedavno Evropska komisija iz MADAD fonda izdvojila za Srbiju i Makedoniju kao pomoć u migrantskoj krizi, biće upotrebljen za prihvat migranata i njihov dobrovoljni povratak u zemlju porekla, rečeno je u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Državni sekretar Nenad Ivanišević kaže da će za te namene biti izdvojeno oko 20 miliona evra, dok će 9,5 miliona evra biti potrošeno na upravljanje granicom.

"S obzirom na to da u Makedoniji nema više od 16 migranata, a u Srbiji ih ima oko sedam hiljada logično je da većina novca ide za Srbiju", rekao je Tanjugu Ivanišević.

Od početka migrantske krize Srbija je od EU dobila oko 50 miliona evra pomoći, i to 2015. godine sedam miliona evra, 2016. godine 7,3 miliona evra, kao i dodatnih šst miliona evra za hranu i četiri miliona evra za pomoć lokalnim samoupravama.

"EU jeste glavna podrška u celoj migrantskoj krizi, to je najveći bilateralni donator, ne samo u migrantskoj krizi, nego inače", rekao je Ivanišević dodavši da Srbija ne angažuje sredstva iz budžeta da se pokriju troškovi migrantske krize.

Ponovio je da je Vlada Srbije opredelila sredstva za izbeglice i raseljene iz bivših jugoslovenskih republika i sa Kosova, a ne za migrante, kako su to protumačili pojedini mediji.

"Uredba vlade je redovna uredba koja se donosi na inicijativu Komesarijata za izbeglice, ona se odnosi isključivo na izbeglice sa prostora BiH i interno raseljena lica sa Kosova i nijedan migrant koji je došao od 2015. nema pravo po toj uredbi da dobije nijedan dinar", rekao je Ivanišević.

Govoreći o tome za šta su sada sredstva najpotrebnija, Ivanišević navodi da je neophodno pojačati jednu komponentu zbog dugotrajnijeg boravka migranata u Srbiji.

"To je sekundarni nivo zdravstvene zaštite, jer se migranti sada javljaju na bolnička lečenja, porođaje, operacije i iz novih sredstava planiramo da to pokrijemo, da ne trošimo novac iz budžeta", naveo je državni sektetar.

Kako kaže, sve više migranata se, kada vide da će njihov put u Evropu biti "nedosanjani san", opredeljuje za dobrovoljni povratak preko Međunarodne organizacije za migracije, navodeći da je više od 70 njih iz Avganistana izrazilo želju da se vrati.

Na pitanje da li očekuje veći priliv migranata, budući da Turska napominje mogućnost da odustane od sporazuma sa EU, Ivanišević kaže da je Srbija spremna za tu situaciju, ali da ne veruje da će do tog odustajanja, jer bi onda Turska izgubila jedan važan element u pregovorima sa EU.

Međutim, sve prognoze su, kaže, nezahvalne.

"Ukoliko se odustane od tog sporazuma, onda je logično da jedan veći broj migranata krene putem Evrope. Mi smo od 2015. spremni na tu situaciju, podsetiću da je skoro milion ljudi prošlo kroz Srbiju", rekao je Ivanišević, dodajući da su "udarna" mesta u Preševu, Bujanovcu, Dimitrovgradu spremna.

S druge strane, kaže, da su i vojska i policija po pitanju nekontrolisanog i ilegalnog ulaska na teritoriju Srbije spremne i do sada je, kaže, sprečeno oko 20.000 takvih ulazaka.

Ukoliko dođe do masovnog priliva, imajući u vidu mere koje su donele Mađarska i Slovenija, predviđanja su da bi i ruta mogla biti promenjena, a već postoji tendencija da određeni migranti pokušavaju preko teritorije BiH da dođu do zemalja EU, dodao je Ivanišević.

Državni sekretar je ponovio da u Srbiji trenutno ima oko 7.000 migranata, te da smo jedina zemlja koja je pomagala ljudima van sistema (prihvatnih centara), podsetivši da su ih u zimsko doba, kada je veliki broj njih bio u barakama, posetili ministri Nebojša Stefanović i Zoran Đorđević.

Tada se, navodi, došlo do ideje da se otvori centar u Obrenovcu i sada je taj broj migranata koji se nalaze van sistema daleko manji.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво