Radnici "Goše" stupili u štrajk

Radnici Fabrike šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci od danas su u generalnom štrajku jer poslodavac ne ispunjava obaveze prema njima. Traže da im se poveže staž, overe zdravstvene knjižice, ali i da linearno svi dobiju po 100.000 dinara od starih zarada. Jer, kako kažu, i sa tim iznosom većina radnika će opet biti u minusu.

Ta fabrika u vlasništvu slovačke firme ŽOS je više godina u teškom stanju.

Da ne bi došlo do posledica po druge firme koje učestuju na izgradnji Žeželjevog mosta, radnici Goše uradili su jutros deo posla koji im je sledovao i potom stupili u štrajk.

U fabrici je trenutno zaposleno 375 radnika, kojima nije overena zdravstvena knjižica tri godine, a nije im ni uplaćivan staž za poslednje četiri. Zbog blokade u kojoj su, ne mogu samostalno na tender, već preko posrednika. 

Predsednik štrajkačkog odbora Milan Vujčić rekao je Beti da rukovodstvo preti otkazima radnicima ako ne istupe iz štrajka.

On je naveo da mu poslodavac duguje oko 650.000 dinara, a da mu plata ne prelazi 25.000 dinara.

"Radnici su ozlojeđeni zbog nemarnog i komotnog rukovodstva", rekao je Vujičić.

I sam izlazak iz blokade ne bi im puno pomogao, jer im treba jasan plan i program za buduće poslove. Predstavnici Goše bili su na sastanku u Savezu samostalnih sindikata, a i obratili su se za pomoć Vladi i resornom ministarstvu.

Prošle godine u aprilu, zatražili su pomoć od svog vlasnika, ali bezuspešno. Tvrde da ovaj put neće odustati od svojih zahteva, jer sada više nemaju alternativu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво