Dualno obrazovanje za potrebe Vojske Srbije

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar odbrane Zoran Đorđević potpisali su Sporazum o saradnji dva ministarstva u procesu uvođenja dualnog obrazovanja u obrazovni sistem za potrebe Vojske Srbije, a kojim se predviđa školovanje za pet profila u Vazduhoplovnoj akademiji po modelu dualnog obrazovanja.

Šarčević je rekao je potpisivanje Sporazuma svečan i značajan momenat kako za razvoj obrazovanja u Srbiji, tako i za saradnju sa Ministarstvom odbrane.

"Dualno obrazovanje uzelo je značajno maha u našem obrazovnom sistemu, a najbolji primer za onaj deo razvoja privrede namenske industrije koje je u zamahu'', rekao je Šarčević.

On je istakao da je namenska industrija bitna i da je ministarstvo neko ko tu mora da bude partner.

Ministar Đorđević rekao je da je reč o jednom od važnijih sporazuma jer je za svako društvo, pa i naše, najbitnije obrzovanje i kultura.

"U tom smislu Ministarstvo odbrane jeste neko ko predvodi i želi da ide korak ispred vremena i da bude u svemu prvi. Tako i u ovim stvarima želimo da budemo prvi i da naš Univerzitet odbrane, naša Vojna akademija, Fakultet VMA, ali i srednja vojna gimnazija budu ustanove koje će biti reper i ustanove za primer svim drugim ustanovama kako i na koji način treba da rade i edukuju mlad kadar'', rekao je Đorđević.

On se zahvalio ministru Šarčeviću na podršci koju je dao i sve mu onome što radi za Ministarstvo odbrane.

"Dualno obrazovanje će svakako unaprediti rad Ministarstva odbrane i kadar koji dolazi i koji će u narednom peridu završiti školovanje. Siguran sam da će biti mnogo obučeniji i sposobniji da rade svoje poslove kako u našem ministarstvu tako i u našoj namenskoj industriji'', rekao je Đorđević.

Sporazum omogućava da se učenici pet obrazovnih profila u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu od naredne školske godine obrazuju po modelu dualnog obrazovanja.

Ti učenici će u budućnosti raditi na održavanju aviona "mig 29" i novih helikoptera.

Takođe, Sporazumom se daje podrška unapređenju namenske industrije uvođenjem dva nova obrazovna profila.

Obrazovni profili "tehničar naoružanja" i "tehničar za municiju i raketne sisteme" biće podržani i od fabrika namenske industrije "Sloboda", "Crvena zastava", "Prvi partizan"... koje će od nove školske godine primiti učenike na rad.

"Dogovorena isporuka i tenkova i borbenih vozila"

Srbija će imati jednu modernu flotu aviona koja će moći da u potpunosti čuva naše nebo i da bude garant bezbednosti svim našim građanima, izjavio je ministar odbrane Zoran Đorđević dodajući da je, pored toga, dogovoreno da bude isporučeno i 30 tenkova T72 i 30 borbenih vozila BRDM 2.

Đorđević je novinarima rekao da je dogovor sa Ruskom Federacijom potvrda da Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem radi ispravnu stvar dobru za državu.

''Predsednik Rusije (Vladimir) Putin rekao je da će on potpisati ukaz. Čekamo da bude potpisan ukaz i u skladu sa tim ukazom preuzećemo dalje korake'', obijasnio je Đorđević.

Prema njegovim rečima, postoje dve varijante, a jedna je da to bude samo pomoć.

''Ono što smo zamolili je da bude, na osnovu vojno-tehničkog sporazuma, vojna tehnička pomoć. To dosta olakšava proceduru i dosta brže ćemo doći u posed tih aviona i početi sa remontom i modernizacijom'', rekao je Đorđević.

Navodeći da je pored toga dogovoreno da bude isporučeno i 30 tenkova T72 i 30 borbenih vozila BRDM 2, on je istakao da će svi biti potpuno mordenizovani i rementovani i kao takvi predmet donacije Srbiji.

''Čekamo samo da se završi, pretpostavljam, proces u Rusiji i nakon toga da budu isporečeni. Onda ćemo da vidimo tehniku kako i na koji način ćemo da ih dopremimo'', rekao je Đorđević.

Na pitanje o plaćanju, ministar je istakao da su tu samo troškovi puta.

''Dobićemo ih verovatno u nekoj luci u Rusiji i od tog trenutka oni postaju naši. Mi ćemo u skladu sa tim organizovati dopremanje u Srbiju i to je jedini trošak koji će imati Srbija'', rekao je Đorđević.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи