Mali: Svi spremni za eventualne poplave

Gradski štab za zaštitu od vanrednih situacija održao je sednicu na kojoj se razgovaralo o sprovođenju mera odbrane od poplava na vodotokovima drugog reda na teritoriji svih beogradskih opština, a gradonačelnik Siniša Mali je rekao da su svi spremni za eventualne poplave.

Na sednici je bilo reči i o izmenama Zakona o vodama, koji vodotokove prvog reda prebacuje u nadležnost države.

Izmenama Zakona o vodama, koji je stupio na snagu 24. decembra prošle godine, ingerencije nad vodotokovima prvog reda prešle su iz nadležnosti gradske uprave u nadležnost države.

U vodotokove prvog reda spadaju, kako je na sednici objašnjeno, veći vodotokovi poput reka Save i Kolubare.

Sednicu je vodio gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a prema njegovim rečima operativni plan za odbrane od poplava usvojen je na prethodnoj sednici, a na ovoj je, kaže, dobio informacije o radu institucija kojima je zadovoljan.

Sve te institucije, rekao je Mali u izjavi medijima, spremne su na eventualne poplave koje bi se mogle desiti na proleće.

Istakao je da će svi predstavnici beogradskih opština, koje imaju dodira sa vodotokovima prvog reda, moći direktno da se obraćaju "Srbijavodama", što je, prema njegovim ocenama, sjajna prilika da se u saradnji sa državom radi na njihovom održavanju, a da će grad više pažnje posvetiti svim kanalima koji, kako je rekao, godinama stoje zapušteni i prepuni smeća.

Shodno izmenama zakona, Grad Beograd je izgubio nadležnost nad vodotokovima prvog reda, a ostala mu je nadležnost nad vodotokovima drugog reda.

"Dakle sada koordiniramo sa 'Srbijavodama' za vodotokove prvog reda, a vodotokovima drugog reda jesu ono čemu želim da posvetim svoju pažnju i pažnju grada u narednom periodu", istakao je gradonačelnik.

Ocenio je da je preventiva u sprečavanju poplava jako važna, baš kao i plan investicija, kako bi se tačno znalo koji su to slivovi reka i nasipi koje treba urediti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара