Od srede roboti u školama u Srbiji

Osnovne škole u Srbiji, prijavljene za učešće u programu "Bitka za znanje", u sredu će početi da dobijaju robote koji će đacima pomoći da razviju analitičke sposobnosti, najavila je u Nišu ministarka državne uprave i lokalne samouprave Srbije Ana Brnabić. Robote će dobiti 344 škole.

"Zahvaljujući Vladi Srbije, Fondu B92 i kompanijama iz raznih sektora, obezbeđeni su roboti za sve škole koje su se prijavile za učešće u programu Bitka za znanje", istakla je Ana Brnabić.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave je na Elektronskom fakultetu u Nišu prisustvovala drugom krugu testiranja kandidata za prekvalifikaciju u IT sektoru. U Nišu, Novom Sadu i Beogradu danas će biti testirano 200 kandidata.

U školama i organizacijama koje već imaju iskustvo i dobre rezultate u tom poslu, prekvalifikacija će početi početkom aprila, a kursevi će trajati tri do četiri meseca, navela je Brnabićeva.

"Vlada Srbije platiće odmah 70 odsto od ukupne cene prekvalifikacije, a 30 odsto će biti plaćeno samo ako se kandidati zaposle. Na taj način motivišemo škole da sarađuju sa privatnim sektorom", podvukla je ministarka.

Istakla da Vlada Srbije namerava da ove godine omogući prekvalifikaciju 1.000 kandidata.

"Na taj način smanjićemo nezaposlenost, ali i potražnju za tim kadrovima. Ti mladi ljudi koji su uglavnom završili fakultete, dobiće šansu za karijeru koja ima budućnost", navela je Brnabićeva.

Anketiranje 118 firmi iz IT sektora, dodala je ministarka, pokazala je da je IT kompanijama u Srbiji potreban 961 programer-početnik.

Brnabićeva je za sledeću nedelju najavila tender za izgradnju Studentskog kulturnog centra pri Elektronskom fakultetu u Nišu, kao prve faze Naučno-tehnološkog parka.

"Studentski kulturni centar imaće 650 kvadratnih metara, a njegova izgradnja koštaće 40 do 50 miliona dinara. Uslediće izgradnja Laboratorijske lamele i na kraju samog Naučno-tehnološkog parka", izjavila je ministarka.

Dekan Elektronskog fakulteta Dragan Antić je istakao da će Studentski kulturni centar okupljati mlade, talentovane srednjoškolce i studente sa juga Srbije.

Studentski kulturni centar omogućiće razvoj novih ideja, Laboratorijska lamela služiće za izradu prototipa, a Naučno-tehnološki park za sprovođenje ideja u praksi.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво