Gama centar uskoro počinje da radi i vikendom

Za godinu dana i četiri meseca na gama-nožu je neophodnu zdravstvenu pomoć dobilo više od 1.000 pacijenata. Iako Nacionalni gama centar do sada nije radio popodne i vikendom, zbog nabavke dodatne opreme i velikog broja pacijenata kojima je neophodna pomoć gama-nožem ovaj centar će uskoro početi da radi i vikendom.

Izgradnja Nacionalnog centra i kupovina gama noža koštala je državu oko četiri i po miliona evra, odnosno sredstva za kupovinu aparata su obezbedili Vlada i Agencija za kontrolu letenja. Ranije su naši pacijneti odlazili u Tursku na lečenje a za ovoliko koliko radi, ni u jednoj drugoj zemlji nije obavljeno više intervencija.

"Naš najstariji pacijent je imao 81 godinu a najmađi pacijent je bila devojčica od 16 godina. Najveću primenu ima pri lečenju karcinoma na nedostupnim mestima. Ovaj aparat karakteriše izuzetno precizno zračaenje koje je ujedno i dozirano", kaže radiolog sa Onkološkog instituta Gordana Gligorijević.

Nabavljen je još jedan ram za glavu a očekuje se nabavka i novih, što će značiti da će centar moći da radi i popodne i vikendom.

Broj pacijenata raste, postoji i lista čekanja za slučajeve koji nisu hitni.

"Postoji lista čekanja ali to su uglavnom pacijenti koji mogu da sačekaju. Sa novim ramovima očekujemo da ćemo dnevno umesto tri moći da primimo šest pacijenata", rekla je načelnica Neuroonkološkog centra KCS Danica Grujičić.

Prema rečima profesorke Grujuičić povećan broj pacijenata obolelih od karcinioma je i posledica bombardovanja pojedinih delova zemlje osiromašenim uranijumom.

"Verujem da još nismo osetili posledice u punom obimu. Ja pripadam osobama koje veruju da je porast obolelih od karcinoma direktna posledica bombardovanja. Svetski prosek je 2.000 obolelih na milion stanovnika dok je kod nas taj odnos 5.000 obolelih na milion stanovnika. U porastu su takođe i autoimune bolesti kao i sterilitet kod mladih", rekla je za RTS načelnica Neuroonkološkog centra KCS.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се