Položeni venci na spomen-obeležje "Zašto?"

U znak sećanja na stradale radnike Radio-televizije Srbije, na spomen-obeležje "Zašto?" u Tašmajdanskom parku, vence su položili porodice i prijatelji poginulih radnika RTS-a, predstavnici RTS-a i Skupštine grada Beograda.

U noći 23. aprila, u dva sata i šest minuta posle ponoći, NATO je u napadu na zgradu nacionalne televizije usmrtio 16 radnika RTS-a. To je bio prvi put da je medijska kuća proglašena za legitiman vojni cilj.

Žanka Stojanović, majka stradalog radnika RTS-a Nebojše Stojanovića, ističe da ni posle 18 godina nije dobijen odgovor na pitanje: zašto?

"Možemo samo da kažemo da je prošlo 18 godina, da smo došli do punoletstva, a da odgovor na pitanje 'zašto?' nismo još dobili. Nažalost, nisu ni tih 18 godina opametili one koji treba da izađu i da kažu pravu istinu. Čujemo sa svih strana, i tačno se zna da je sa namerom televizija ostavljena ovde", navodi Stojanovićeva.

Predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić kaže da je ovo jedan od najtužnijih dana u novijoj istoriji Srbije.

"Ovo je tužan, jedan od najtužnijih dana u novijoj istoriji Srbije i nažalost taj dan je povezan i sa RTS-om na jedan veoma tužan način. Radnici RTS-a su stradali, mi ćemo obeležiti taj dan i 23. aprila, i baš s tim u vezi upravo se dogovaramo da krenemo u finalizaciju dogovora i ideje koja postoji zapravo već dugo, da se na ovom mestu koje je sada ruševina napravi jedan spomenik", napomenuo je Vuletić.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da 18 godina pamtimo i sećamo se osmeha čestitih radnika Radio-televizije Srbije, koji su samo časno radili svoj posao, radujući se životu, i planirali svoju budućnost.

"Osamnaest godina je od kada su te nevine žrtve tragično nastradale od NATO bombi. Sećamo se i nikada nećemo zaboraviti, jer će tako uspomena na njih uvek biti živa. Spomen-obeležje 'Zašto?', jedno od najtužnijih mesta u našem glavnom gradu, traži odgovor, opominje i ne prepušta zaboravu da je nepravedno i protivpravno jedna suverena zemlja bombardovana", napominje Mladenović.

Najavio je će Grad Beograd u narednim danima inicirati sastanak sa predstavncima RTS-a, članovima porodica poginulih radnika i Ministarstva kulture kako bi se konačno krenulo u realizaciju već usvojenog idejnog projekta, s ciljem da bombardovana zgrada RTS-a u Aberdarevoj ulici bude restaurirana u spomen-komleks, kakav RTS zaslužuje, saopštila je gradska uprava.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи