Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

Centralna državna ceremonija povodom obeležavanja godišnjice Dana sećanja na stradale u NATO agresiji održana je kod Železničkog mosta sa spomen-obeležjem u Grdeličkoj klisuri, koji je pogođen 12. aprila 1999. kada je preko njega prolazio voz pun putnika. Premijer Aleksandar Vučić rekao je da su tih dana hteli da unište i ponize Srbiju, ali smo mi sačuvali ponos i dostojanstvo. Srbija nikada više neće stradati na način kakav je bio 1999. godine, poručio je premijer.

Simbolično, sirenom, u Grdeličkoj klisuri počelo je obeležavanje Dana sećanja na žrtve bombardovanja. Minutom ćutanja odata je počast stradalima u NATO agresiji.

Putnički voz u Grdeličkoj klisuri, u kojem su bili civili, napadnut je 12. aprila 1999. godine, drugog dana Vaskrsa, a identifikovano je 15 poginulih civila, među kojima je bilo i dece.  

Premijer Vučić je rekao da je prošlo 18 godina od početka jedne od najbrutalnijih agresija u modernoj istoriji, kada je, kako kaže, trebalo baciti Srbiju na kolena, da se nikada ne oporavi.

"Otpočela je NATO agresija na Srbiju, počeo je jedan, po svemu sudeći, tragičan rat u kome je 19 zemalja imalo potrebu da pokaže da su naoružaniji od Srbije. Zato su za ta tri meseca ispalili 50.000 projektila i za 78 dana izveli više od 30.000 naleta", rekao je premijer.  

Prema njegovim rečima, potrošili su tačno onoliko para koliko je dovoljno da se prehrani 70 miliona ljudi.

"Skupa je bila sahrana koju su za nas pripremali, skupa za njih, skupa za nas", rekao je premijer obraćajući se prisutnima u Grdeličkoj klisuri.

Šteta se procenjuje na 30 milijardi dolara, kaže premijer ističući da smo mi izgubili mnogo više, nešto što se ne vraća, nešto što nema cenu – izgubili smo živote. 

"Izgubili smo Marka Simića, koji je imao tri godine, Milicu Rakić od četiri godine i Julijanu, Oliveru... ukupno 79 dece. Dao bih sve za te dečje živote, nema ništa vrednije", rekao je Vučić.

"Hteli su tih dana da nas unište i ponište, da otmu i ponize sve nas, jednu malu Srbiju. Hteli su da ubiju Srbiju i njenu decu. Ali sačuvali smo ponos i dostojanstvo. Jedna mala zemlja je ostala nepokorena, jasnije i glasnije kliče slobodi i svojoj lepoj i najlepšoj Srbiji", naglasio je premijer.

Istakao je da Srbija nikada više neće stradati na način kakav je bio 1999. godine.

Premijer je istakao da Srbija neće tražiti da bude deo alijanse koja ju je razarala i ubijala joj decu.

"Nećemo biti deo ni neke druge alijanse. Nikada se više neće ponavljati agresije na našu zemlju na koje nećemo imati jasan, snažan i pobednički odgovor", poručio je premijer.

Premijer je rekao da hoćemo da sačuvamo živote ljudi na Kosovu i da odnosi Srbije sa NATO-om budu pristojni.

"Samo hoćemo da budemo svoji na svom, imamo svoj mir i slobodu i nikome nećemo dozvoliti da dirne u slobodarski duh našeg naroda", rekao je Vučić.

Premijer je naveo da danas Srbija postaje punoletni i da nikada neće zaboraviti one koji su dali svoje živote za Srbiju.

"U Srbiji se rađa 227 dece svakog dana, za 18 godina oni će postati punoletni i ponosni na generaciju koja je branila zemlju", istakao je Vučić.

Podsetio kako je pilota aviona rekao da nije video voz od dima prve rakete ispaljena na voz.

Kako kaže, Srbija je već sve rekla, zato što je 24. marta 1999. u Srbiji rođeno 172 dece.

"Ta deca danas postaju punoletna i mi svi zajedno sa njima postajemo punoletni. Čitava Srbija danas, u dane žalosti, slavi punoletstvo, punoletstvo svog ponosa, svog dostojanstva i svog hrabrog srca", rekao je Vučić.

Boban Kostić, preživeli mašinovođa međunarodnog voza 393, rekao je obraćajući se prisutnima u Grdeličkoj klisuri, da je u vreme bombardovanja svakodnevni posao postao dužnost prema državi i putnicima.

"Pre 18 godina mi nije bilo jasno šta smo mi za NATO pilote – voz pun putnika ili najveća meta njihovoj vojsci. Ni danas ne mogu da shvatim da su NATO piloti hladnokrvno uputili projektile na nas", rekao je Kostić.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da ništa ne može da bolje opiše besmisao bombardovanja od rečenice "Zaboravi ako možeš".

"Šta su ta deca, šta je mala Milica Rakić? Kako je nazvati? Kako zaboraviti? Njima je trebao razlog. Za svoje intervencije nalazili su lažne izgovore. U njihovoj operaciji, koju su nazvali 'Milosrdni anđeo', stradali su nevini ljudi, uništeni su životi, ugašene ljubavi, ugašeni životi. To je decenija stradanja i ponašanje sveta prema Srbiji", naglasio je Dodik.

Rekao je da Republika Srpska zna da se nalazi u BiH, ali to, kaže, nije njen izbor nego moranje.

"Mi volimo Srbiju i ja volim kad dođem u Srbiju", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske rekao je da srpski predstavnici u BiH neće podržati BiH na putu u NATO.

"Uvek sam imao osećaj nelagodnosti kada moramo da sarađujemo sa NATO-om. RS neće u NATO", poručio je predsednik Srpske.

Prema njegovim rečima, NATO je bombardovao RS, bacao osiromašeni uranijum.

"Vežbali su nad nama, stvarali snagu i jačinu zato što su nas bombardovali. U RS će narod odlučivati o putu ka NATO-u. Podržavamo neutralnost Srbije", rekao je Dodik.

Porodice stradalih, premijer Vučić i predsednik RS Milorad Dodik položili su vence na spomen-obeležje stradalima. 

Napadi NATO-a počeli su 24. marta nešto pre 20 časova, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi.

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, spomenici kulture.

broj komentara 20 pošalji komentar
(subota, 25. mar 2017, 08:20) - Goran [neregistrovani]

Za Narod u Srbiji

Treba nam i ekonomska i vojna snaga. Treba vec jednom prestati sa svadjama. Slozno stvoriti ekonomsku stabilnost i tako i vojno se osigurati. Prvo treba nebo zastiti-99. smo dobro videli gde nam je najvece rupa. Zato: svi zajedno-i mi sto smo u inostranstvu-da ojacamo nasu domovinu. Jer imamo samo jednu!Mozda uspemo i da je ocistimo od nuklearnog otpada.
Zar nema vise postenih koji bi da ostave jednu cistu,dobru i jaku Srbiju nasoj deci?...ili da saljemo nasu decu vani da sluze drugima za sitan novac?

(subota, 25. mar 2017, 06:22) - anonymous [neregistrovani]

Vreme je za pravdu

Vreme je da srbija pokrene tužbu pred međunarodnim sudom pravde za zločine koje je učinio NATO (usa, engleska, nemačka, francuska, španija, italija.......) u koordinisanim napadima sa teroristima(uçk) i izvršio okupaciju južne srpske pokrajne Kosovo i Metohiju.Posle okupacije KiM izvršeno je etničko čišćenje Srba u koordinaciji nato-a i uçk terorista.Ako je međunarodno pravo i zakon jednak za sve zašto NATO ne odgovara za svoje zločine nad srpskim civilima?

(subota, 25. mar 2017, 01:47) - Dule 88 [neregistrovani]

Zločin koji traje

NATO zločincima Bog nek oprosti. zato je i Bog, ja ne mogu dok sam živ, a ni posle...

(subota, 25. mar 2017, 01:03) - MickeyM [neregistrovani]

S-400

Ne treba tražiti od Rusije S-400, dovoljno je to šta imamo ali...
Treba tražiti od vlade da pokrene tužbu protiv agresorskih zemalja 

(petak, 24. mar 2017, 21:28) - zagor te nej [neregistrovani]

tražiti

od rusije sistem s 400 da se devedeset deveta nikad ne ponovi.

(petak, 24. mar 2017, 17:06) - anonymous [neregistrovani]

sijecanje

Sjetite se svrga

(petak, 24. mar 2017, 16:56) - anonymous [neregistrovani]

kad "andjeli " siju smrt....

I ubijaju djecu i neduzne c ivile...i sve zivo u jednoj zemlji - to bih prije nazvala - pomracenje uma.....

(petak, 24. mar 2017, 16:55) - Atila [neregistrovani]

Sirene?

24. mart a da se ne oglase sirene? Smatram da sirom Srbije svakog 24. marta mora minut da se oglase sirene!

(petak, 24. mar 2017, 16:14) - Воронцов [neregistrovani]

НАТО злочин је немерљив

Народ и данас страда од последица НАТО бомбардовања и то на разне начине, укључујући и економске проблеме. Број жртава које је убио НАТО нису само жртве директно убијено већ умирање од последица НАТО напада настављено. што од последица радијације што од бројних других последица.

(petak, 24. mar 2017, 16:02) - anonymous [neregistrovani]

istina

tako je, to je minimum!