Školske uniforme lek protiv nejednakosti ili dodatni trošak?

Osnovci i srednjoškolci u Srbiji, od septembra bi u školske klupe mogli da sednu u novim uniformama. Uvođenje obaveznih đačkih kecelja, kako govore ankete, podržalo je više od polovine đaka i roditelja. Koliko će ta novina koštati i zbog čega ima onih koji joj se protive, istraživali smo u kragujevačkim školama.

Da li će đaci od septembra biti u školskim uniformama ili ne, odlučiće Ministarstvo prosvete. Pre toga, o tom pitanju izjašnjavali su se i roditelji. Za i protiv, sa argumenatima i bez njih, diskutovalo se na školskim odborima. Da li je uniformisanje pitanje discipline ili, kako se čulo, gušenje dečje individualnosti?

"O kakvoj individualnosti govorimo kada smo je svi mi kao roditelji izgubili, a deca pogotovo? U ovom sistemu je to besmisleno komentarisati", kaže jedan roditelj. Drugi pak navodi da ne moraju svi da se slože oko svega.

"Mislim da su uniforme praktične i poželjne za našu decu, jer oni u školi ipak nešto rade", napominje drugi roditelj. 

Đacima se ideja uglavnom ne dopada. Starijima je važniji stil, a mlađi čekaju odluke roditelja. 

"Među starijim devojčicama postoji problem jer se one oblače prilično neprimereno i tako dolaze u školu, oblače se zaista pogrešno, nose majice sa bretelama i slično", kaže učiteljica Olgica Dimitrijević.

Uz stav protiv, čuje se i pitanje koliko bi uvođenje uniformi moglo da košta. S druge strane, kupovina "odeće u trendu" – patika od deset i više hiljada dinara – nije predmet spora, nasuprot najavi će jedna đačka kecelja koštati manje od 1.000.

Direktorka OŠ "Svetozar Marković" iz Kragujevca Tatjana Marinković kaže da su đaci nižih razreda te škole pre par godina nosili uniforme.

"To nije bilo skupo i daje odgovor na sva pitanja kolika će biti njihova cena", napominje Marinkovićeva. 

Sociolog Cvijeta Jovanović kaže da roditelji imaju pravo da pitaju ko će to finansirati. 

"Ako time želimo ili mislimo da ćemo gušiti nejednakosti, koje su očigledne, mislim da efekat neće biti dobar, odnosno neće se postići cilj", smatra Jovanovićeva. 

Kecelje su obavezne u najprestižnijim školama u svetu. Njihovo ponovno uvođenje razvija kolektivni duh i osećaj pripadnosti školi. Ideja je da i đaci učestvuju u njihovom osmišljavanju. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара