Osamnaesta godišnjica NATO bombardovanja

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su na današnji dan pre 18 godina. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Ukupna materijalna šteta Savezne Republike Jugoslavije procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Naredbu je američkom generalu Vesliju Klarku, tadašnjem komandantu savezničkih snaga, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Klark je docnije u knjizi "Moderno ratovanje" napisao ne samo da je planiranje vazdušne operacije NATO-a protiv SRJ intenzivirano sredinom juna 1998. već i da je završeno krajem avgusta te godine.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Pošto je odluku o neprihvatanju stranih trupa potvrdila Skupština Srbije, koja je predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja u Srbiji i Crnoj Gori.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji. Podršku su im pružili strateški bombarderi koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD. Najpre su gađane kasarne i jedinice protivvazduhoplovne odbrane Vojske SRJ, u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i na drugim mestima.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

U bombardovanju je uništeno i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga. Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 mostova razoreno.

U noći 23. aprila 1999. godine u dva sata i šest minuta nakon ponoći, NATO je u napadu na zgradu nacionalne televizije usmrtio 16 radnika RTS-a. To je bio prvi slučaj da je medijska kuća proglašena za legitimni vojni cilj.  

Tokom bombardovanja izvedeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je približno 420.000 projektila, ukupne mase 22.000 tona.

NATO je lansirao 1.300 krstarećih raketa, izručio 37.000 "kasetnih bombi", od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina, i upotrebio zabranjenu municiju sa osiromašenim uranijumom.

Uništena je trećina elektroenergetskog kapaciteta zemlje, bombardovane su dve rafinerije u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO-a su upotrebile i takozvane grafitne bombe radi onesposobljavanja elektroenergetskog sistema.

Posle više diplomatskih pritisaka, bombardovanje je okončano potpisivanjem Vojnotehničkog sporazuma u Kumanovu 9. juna 1999, da bi tri dana potom počelo povlačenje snaga SRJ sa Kosova i Metohije.

Pošto je generalni sekretar NATO-a 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili su pali na područje sela Kokoleč tog dana u 13.30 časova.

Savet bezbednosti UN je istog dana, 10. juna 1999, usvojio Rezoluciju 1244, a u Pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja, sa zadatkom da čuvaju mir, bezbednost i zaštite više stotina hiljada albanskih izbeglica pri povratku u pokrajinu, dok se ne definiše najširi stepen njene autonomije.

broj komentara 15 pošalji komentar
(petak, 24. mar 2017, 17:15)
Luka Albijanic [neregistrovani]

Pamtimo

Osamnaest godina prodje ... Pocivajte u miru , neka je laka zemlja , vecna slava i veliko Hvala svim borcima i nastradalim zrtvama agresije tj. rata , da pravda bude zadovoljena i da se nikada nesto slicno ne ponovi ! ... Amin ...

(petak, 24. mar 2017, 10:20)
anonymous [neregistrovani]

.

Zlocin koji jos uvek traje.......

(petak, 24. mar 2017, 10:13)
Nebojsa [neregistrovani]

Stradanje..

se nastavlja.mnogi nasi gradjani umiru od malignih bolesti, deca zene,odrasli, stari mladi.Krseci sve zakone obicaje medjunarodnog i ratnog prava sve konvencije napali su ns da bi ostvarile svoje ciljeve i podrzale teroriste.Srami se medjunarodna zajednico!!!Pokoj dusama nasih poginulih i umrlih gradjana.

(petak, 24. mar 2017, 10:10)
Dule Prizrenac [neregistrovani]

Zločin NATO-a bez kazne

Tužiti svaku državu pojedinačno, njihove političkr i vojne lidere tog doba.Kasetne bombe bacane pp gradovima, municija sa osiromašenim uranijumom, napadi na civilne objekte, civilne žrtve, sve je to kršenje Ženevskih konvencija i ratni zločin.Red je da krvnici odgovaraju za svoja zlodela.

(petak, 24. mar 2017, 09:56)
M.D. Oslo. anonymous [neregistrovani]

!!!

Nikad u NATO i Nikad u EU..

(petak, 24. mar 2017, 09:54)
anonymous [neregistrovani]

88

Osamdeset osmoro dece su ubili. Ima li iko ko ih može nazivati prijateljima? Jer, ako njihovi interesi to budu zahtevali, opet bi to uradili. Ili bar pokušali.

(petak, 24. mar 2017, 09:46)
anonymous [neregistrovani]

Gde

Su bili rusi tad?

(petak, 24. mar 2017, 09:35)
anonymous [neregistrovani]

Нема опроста

Нико ти опроштај није ни тражио. Ти који су пошинили тај страшни злочин не сам да не траже опроштај, него нас и даље уцењују и прете нам. Динара одштете од њих добили нисмо. Држава не сме ни да писне о радиоактивним последицама бомбардовања које виде сви који имају додира са здравством.

(petak, 24. mar 2017, 09:25)
Jovan Mirkovic [neregistrovani]

Neka ih Gospod Bog,

Kazni, 19 drzava i vlada Nato Alijanse, nasrnuli su na malu SRJ, 78 dana, rusili i unistili infrastrukture koje su prezivele dva svetcka rata, ubijali neduzne civile po Srbiji i Crnoj Gori i to bez saglasnosti i odobrenja SB UN.
Nikada nesmemo zaboraviti, molimo se Gospodu Bogu, da krvizednici Nato Alijanse izadju pred sudom Bozjim.
Nikad u Nato, nikad u EU.
Slava i Vjecnaja Pamjat poginulima !!!!

(petak, 24. mar 2017, 09:19)
dida dedic [neregistrovani]

1999.g.

Kome oprostiti...?sramoti ljudskog roda,koji su ubijali bespomocne zene ljude i decu???Oprostiti nekome,ko je zaprasio Srbiju osiromasenim uranijumom,da svaki drugi zitelj nase zemlje ,umire od raka???Trebace da prodje 200g.da se zacele rane...i opet,necemo im verovati.Kako ih nije sramota da dodju,i vide svoj ucinak,na razorenoj i polupanoj Srbiji???