Do kraja marta 40 odsto građana Srbije u nagradnoj igri

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić je navela da će do kraja marta gotovo 40 odsto građana Srbije uzeti učešće u nagradnoj igri "Uzmi račun i pobedi". Istakla je i da je, u direktnoj vezi sa tom igrom, u trgovini na malo i uslugama oko popravke motornih vozila promet povećan za čak 83,5 odsto.

Ana Brnabić je istakla da je fiskalna lutrija nešto na čemu je radila cela vlada, privreda i građani.

"To je u direktnoj korelaciji sa igrom, a da se osvrnemo i da kažemo da samo sistemski napori, ozbiljne analize mogu da daju ovakve rezultate. Fiskalna lutrija nije nešto smišljeno u jednom danu, nešto što se radilo tri meseca, već nešto na čemu je radila cela vlada, privreda i svi građani, kojima posebno zahvaljujem", rekla je ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

Brnabićeva je, na konferenciji na kojoj su predstavljeni prvi efekti nagradne igre "Uzmi račun i pobedi", naglasila da Republika Srbija dnevno gubi oko osam miliona evra u sivim tokovima, te da je borba protiv sive ekonomije jedan od prioriteta.

Istakla je važnost premijera Aleksandra Vučića, koji je "prelomio" da nagradni fond igre bude "veći od bilo čega do tada" a, kako je dodala, bilo je "velikih rasprava u okviru vlade za nagradni fond".

"Nagradni fond je rezultirao da se po današnjim istraživanjima pokazuje da će gotovo 40 odsto građana Srbije uzeti učešće u nagradnoj igri do 31. marta", rekla je Brnabićeva.

Posle 31. marta, navodi ministarka, svakako će nastaviti da se radi, u maju će biti proglašene najbolje lokalne samouprave, koje su pojačale svoju fiskalnu disciplinu, a da će u junu biti u pobedničkim lokalnim samoupravama da se vidi šta građani žele da dobiju, i onda će konačni rezultati i efekti nagradne igre biti predstavljeni.

Poreska uprava: Povećan promet

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković kaže da, na osnovu izvršene analize, može da se konstatuje da se cilj nagradene igre postiže, jer se jasno vidi odlučnost građana da uzimaju fiskalni račun za sve proizvode i usluge.

Prema podacima Poreske uprave, navela je Markovićeva, ukupno utvrđeni promet preko fiskalnih kasa u januaru 2017. bio je 160 milijardi dinara, a u januaru 2016, zabeleženo je 152 milijarde dinara, što, kako kaže, znači da je evidentirani promet za 5,2 odsto, odnosno za osam milijardi dinara veći.

"Evidentirana stopa rasta preko fiskalnih kasa kod poreskih obveznika koji su imali promet do milion dinara mesečno, u iznosu od 28,78 idsto, što je pravi pokazatelj uspešnosti kampanje i same nagradne igre, a najveće povećanje prometa ostvareno je u trgovini na malo i uslugama vezanim za popravku motornih vozila, i to čak 83,5 odsto", rekla je direktorka Poreske uprave.

Kako je dodala, u oblasti pružanja usluga popravke elektronskih aparata, povećanje prometa je 24,9 odsto, u oblasti pružanja usluga smeštaja i ishrane, ostvareno je povećanje prometa od 12,19 odsto.

"Ovi podaci ukazuju da je došlo do očiglednog porasta evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, rezultat ne bi bio postignut da građani nisu insistirali na ostvarivanju svog prava da traže fiskalni račun, odnosno isečak", ocenila je Markovićeva.

Napomenula je da će kompletni efekti nagradne igre biti nakon završetka prvog kola nagradne igre, jer, objašnjava, kampanja je počela u januaru, a prvo kolo završava se 31. marta, kada će biti izvršena analiza prometa za prvi kvartal 2017.

Istraživač agencije IPSOS Vojislav Mihailović rekao je da je istraživanje njegove agencije, sprovedeno u drugoj polovini februara, na uzorku od 1.050 punoletnih građana uzorak, metodom "lice u lice", pokazalo, između ostalog, da građani vide efekte sive ekonomije, da 40 odsto građana zna da je 2017. godina borbe protiv sive ekonomije, te da oko dve trećine ispitanika veruje da je država odlučna u borbi protiv sive ekonomije, te da 94 odsto građana deklarativno podržava borbu protiv nje.

Takođe, istraživanje je pokazalo da je deset odsto građana reklo da uzima račun samo zbog učešća u nagradnoj igri.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се