Rodna ravnopravnost – važan deo svih bezbednosnih pitanja

Rodna ravnopravnost postaje važan deo svih bezbednosnih pitanja, a uloga žena u vanrednim situacijama je važna i može dovesti do smanjenja rizika kod elementarnih nepogoda, ocenjeno je na konferenciji "Bezbednost i rod u vanrednim situacijama".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da je ta institucija dala i jednu od preporuka da se "dekonstruišu rodni stereotipi" o tome da su žene uvek samo žrtve jer su one, kaže, i te kako bile i učesnice u saniranju posledica elementarnih nepogoda.

Istakla je da su žene pružile i veliku pomoć tokom samog trajanja vanredne situacije.

Jankovićeva je rekla da je bitno da se posebna pažnja posveti onima koji su izloženi diskriminaciji i ranjivim grupama, pre svega deci, osobama sa invaliditetom i ženama.

Kako je rekla, značaj blagovremenog, adekvatnog i tačnog izveštavanja je od neprocenjivog značaja pogotovo kada je u pitanju vanredna situacija, dodajući da je cilj današnjeg stručnog skupa razmena iskustva sa evropskim zemljama.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio rekao je da je što je veći doprinos žena i što se veća važnost daje rodnoj dimenziji kod prirodnih nepogoda i vanrednih situacija, to donosi više racionalnosti i reakciji društva što je, kaže, izuzetno bitno i neprocenjivo.

Oricio je istakao da rodna ravnopravnost postaje važan deo svih bezbendosnih pitanja i pomaže uspešnosti u rešavanju tih problema.

Načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da učešće žena u civilnoj zaštiti u Srbiji za protekle tri i po godine koliko traje obnova civilne zaštite nije malo i da su zadovoljni zbog toga.

Naveo je da je sa Poverenicom razgovarao o jako bitnoj temi, a to je vraćanje edukacije u osnovne škole kada je reč o vanrednim situacijama i to ne kroz posebne predmete, već pre svega kroz pravila kako se ponašati u slučajevima vanredne situacije.

Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović rekla je da je u sve sektorske politike uključeno pitanje roda.

Istakla je da poslednje poplave pokazuju da na tom polju treba posebno raditi sa aspekta roda, jer u elementarnim nepogodama uglavnom stradaju žene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи