Istraživači sve stariji

Konferencija univerziteta Srbije traži raspisivanje konkursa za novi ciklus naučnoistraživačkih projekata kako bi se mladi naučnici zadržali u zemlji. U Ministarstvu prosvete kažu da se novi ciklus može očekivati početkom juna.

Novi projketni cilus je više nego nužan za akademsku zajednicu jer se na taj način daje mogućnost mladim naučnicima da plasiraju svoje ideje, tvrde profesori.

"Mi smo mlada ustanova, osnovana pre deset godina i imamo značajan broj istraživača koji nisu imali prilike da konkurišu u prethodnom ciklusu, mi nismo obnavljali kadar, tako da bi to za nas bilo od posebnog interesa", ističe rektor Univerziteta u Novom Pazaru prof. Miladin Kostić.

Prof. Mladen Veinović, rektor Univerziteta Singidunum, smatra da je besmisleno da proces traje šest i po godina, kao i da je starosna granica istraživača pomerena prema gornjoj granici, da nema mladih istraživača, da oni koji ne mogu da učestvuju u projektima napuštaju zemlju i da ne vide ovde perspektivu.

Istraživači su sve stariji. Prosečna starost istraživača 2011. bila je oko 42, a danas je 46 godina. Zato mladim ljudima mora da se pošalje poruka da za njih ima mesta na našim institutima, fakultetima i da resorno ministartsvo želi da ih finansira.

"Broj rezultata u našem naučnom sistemu blago pada, i to je verovatno rezultat neraspisivanja konkursa. U mnogim oblastima kao što je i tehnološki razvoj potpuno je, mogu slobodno reći, i besmisleno da nemamo novi konkurs u kraćim rokovima, odnosno da ne traje ovoliko dugo, dok se kod fundamentalnih nauka može diskutovati i o dužim istraživačkim ciklusima", rekao je državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. Vladimir Popović.

U toku je i izrada registra istraživača, a Konkurs za nov naučnoistraživački ciklus trebalo bi da bude otvoren u junu, ili najkasnije u avgustu. Osim Konferencije univerziteta Srbije, podršku za raspisivanje konkursa dala je i Srpska akedemija nauka i umetnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи