Veće interesovanje devojčica nego dečaka za Vojnu gimnaziju

Rok za prijavu za upis u Vojnu gimnaziju istekao je pre nekoliko dana, a za prijavu budućih učenika srednjih vojnih škola i akademije ima vremena do kraja meseca. Portparol Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Jovan Krivokapić za RTS kaže da je interesovanje mladih veliko, da se na konkursu prijavilo devet kandidata na jedno slobodno mesto.

Gostujući u Dnevniku RTS-a, Jovan Krivokapić je rekao da je poslednjih deset godina interesovanje mladih za srednje vojne škole i Vojnu akademiju veliko.

"Konkursi za Vojnu gimnaziju, srednju školu i akademiju otvoreni su do kraja marta. Mladići i devojke koji razmišljaju o upisu treba dobro da se informišu, za manje od 10 dana ističe konkurs. Prvi put se za Vojnu gimnaziju prijavilo više devojčica nego momaka, videćemo odziv za druge, ali devojke se prijavljuju u velikom broju", istakao je Krivokapić.

Dodaje da je ljubav prema uniformi i odbrani zemlje jedan od glavnih motiva za opredeljenje mladih.

"Naravno, tu je i motiv sigurnog posla, što je preovlađujući motiv za srednjoškolce, zatim kvalitetno obrazovanje koje pružamo svima, mogućnost daljeg usavršavanja", objasnio je Krivokapić.

Uoči obeležavanja godišnjice početka NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, 24. marta, Krivokapić kaže da će pripadnici Ministarstva odbrane i vojske učestvovati u svim državnim programima obeležavanja dana sećanja.

"Pripadnici Vojske i Ministarstva će učestvovati na centralnoj komemorativnoj svečanosti, sutra će u eksterijeru Vojnog muzeja biti postavljena raketa, lansirna rampa i eksponati hrabre borbe vojnika u teškim okolnostima", rekao je Krivokapić. 

Više od 1.000 vojnika i policajaca stradalo je tokom NATO bombardovanja 1999. godine, istakao je Krivokapić i dodao da će u svim jedinicama i vojnim ustanovama prigodno biti obeležena godišnjica.

Uhvaćena 132 krijumčara migranata 

Poslednjih dana sve se češće govori o mogućem novom talasu izbeglica koji bi mogao da prođe preko Srbije. Potencijalni razlog mogla bi da bude suspenzija sporazuma EU i Turske.

Krivokapić je istakao da je od 22. jula 2016, kada su angažovane zajedničke snage vojske i policije radi sprečavanja ilegalnog prelaska granice, sprečen izlazak 20.000 migranata.

"Odvratili smo 20.000 migranata od prelaska granice, uhvatili smo 132 krijumčara, a od tada se menjala taktika u zavisnosti od promene rute kretanja i taktike krujumčarenja ljudi. Pratimo razvoj situacije i u našoj regiji i na širem planu, pa ukoliko dođe do promena na međunarodnoj sceni, to nije samo problem Srbije već će biti potreban zajednički pristup", objasnio je Krivokapić.

Zaključio je da je registrovan veći broj pokušaja prelaska granice zbog pogodnog vremena, koje im ide na ruku, ali ističe da su zajedničke snage u potpunosti spremne da reaguju.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се