Vojin Nikitović – zaboravljeni junak sa pruge

Danas se navršava 75 godina od ustaškog zločina u Starom Brodu, kod Višegrada, kada je u kanjonu Drine ubijeno oko 6.000 srpskih izbeglica. Mesecima ranije, Višegrad je bio krcat ljudima koji su, posle pripajanja Bosne i Hercegovine Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, pokušavali da se spasu, bežeći ka Srbiji. Granica je, međutim, za njih bila zatvorena, ali se, zahvaljujući jednom užičkom mašinovođi koji je u Višegradu oteo voz, barem 500 srpske nejači spasilo i prebeglo do užičkih sela.

Bila je to krađa za ponos. Bekstvo iz okupiranog Višegrada, sa oko 500 izbeglica koje je tajno smestio u vagone, i jurnjava prugom ka Srbiji. Mašinovođa Vojin Nikitović je odabrao pogodno veče, oteo lokomotivu, priključio kompoziciju, u kojoj je bio i vagon pun oružja – i jurnuo ka granici. Ni potera, ni barikade ga nisu zaustavile.

"On je to smislio i on je to uradio. Žrtvovao je svoj život da spase te ljude", kaže Vojinova ćerka Olgica Cvijović.

Uspeo je da se probije do Stapara, nadomak Užica. Tu je putnike poslao u selo, a oružje sakrio i kasnije predao partizanima. "Kod Stapara je sišao i otvorio vagone", priča Olgica.

Mašinovođa iz Višegrada Vićentije Mijadžević kaže da se pričalo kako je po noći uzeo lokomotivu, zakačio vagon pun municije i naoružanja i pobegao.

Priključio se Železničkoj četi, ratovao i bio ranjen, tri puta zarobljen, mučen u logoru na Banjici, i nekako uvek uspevao da pobegne.

"Nikada nije upoznao te ljude, niti zna ko su. Možda su se neki dva-tri puta javili", kaže Olgica.

Odlikovan za hrabrost, ali zaboravljen kao junak sa pruge: priča o 12.000 srpskih izbeglica u Višegradu, u zbegu, pred najezdom ustaša, nije se uklapala u proklamovano bratstvo i jedinstvo novostvorene države.

"Malo ko zna o njemu. Nažalost, zaboravljen je. Ukrasti voz iz Višegrada sa toliko izbeglica, izvući se iz ustaškog okruženja 1941. godine jeste nešto što zaista zavređuje pažnju", rekao je Radivoje Papić, muzejski savetnik Narodnog muzeja Užice.

A nekoliko meseci posle Vojinovog podviga, nedaleko od Višegrada, u Starom Brodu, ustaše su ubile oko 6.000 srpskih izbeglica, mahom žena, dece i staraca. Smrt u kanjonu Drine, izbegli su putnici Vojinovog voza – one parnjače koju su, više od uglja, gonile njegova hrabrost i želja da spase ljude.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво