Rak dojke se u Srbiji najčešće otkriva u poodmaklom stadijumu

I na ovaj Nacionalni dan borbe protiv raka dojke upozoravajući podaci – godišnje u Srbiji oko 4.000 žena oboli, dok oko 1.700 izgubi bitku. To je maligna bolest od koje žene u našoj zemlji i dalje najčešće obolevaju i umiru, iako je rak dojke potpuno izlečiv kad se otkrije na vreme. Samopregledi, redovni pregledi u domu zdravlja, i organizovani skrining pregledi spasavaju život.

Faktori rizika za rak dojke su genetsko nasleđe, rana menstruacija, odnosno menopauza, gojaznost, konzumiranje alkohola, hormonska terapija. I žene koje nisu rađale ili one koje rađaju posle 30. godine imaju veće šanse da obole. Najviše ih bude operisano i leči se na Onkološkom institutu u Beogradu.

"Na mobilnom mamografu je otkriveno, nisam ni slutila da to meni može da se desi. Čekam operaciju", poručuje 57-godišnja Ljiljana.

"Danas je predviđno 11 operacija naših pacijentkinja sa rakom dojke, mi godišnje uradimo 1.200 operacija raka dojke", rekao je v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije prof. dr Radan Džodić. 

Iako poslednjih godina, bitku sa bolešću dobija više žena, Srbija je i dalje druga u Evropi po broju umrlih od ovog karcinoma.

Razlog su i neredovne kontrole. Na organizovane preglede i dalje se ne odazivaju sve žene, pa se bolest najčešće otkriva u poodmaklom stadijumu.

"Mi smo prošle godine pozvali oko 130.000 žena, to je deo organizovanog skrininga. Samim organizovanim programom pregledano je negde oko 60.000 žena i utvrđeno je oko 175 karcinoma dojke. Veoma je značajno da žene u životnoj dobi od 50 do 69 godina jednom u dve godine dođu i obave skrining mamografiju", ističe v. d. direktorke Instituta "Batut" Verica Jovanović.

Redovnim kontrolama otkrivaju se i milimetarske promene, a tada je, uz odgovarajuće lečenje, bolest izlečiva.

"Rak dojke je izlečiv u prvom i drugom stadijumu, u trećem i četvrtom značajno može da se produži život. Treba apelovati, ja lično molim žene Srbije da dođu na pregled, posebno kada je već uložen toliki napor da se napravi 40 skrining jedinica, nije dovoljno, ali treba to poštovati", rekao je dr Džodić.

Pregledi nisu bolni i kratko traju, a redovni spasavaju život.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво