Otvorena prva ambulanta za maloletne migrante

Nemačka humanitarna organizacija ASB u Beogradu obeležava 25 godina rada u jugoistočnoj Evropi. Za to vreme ostvarila je 350 humanitarnih i razvojnih projekata u koje je uloženo 175 miliona evra.

Uoči jubileja, donacijom ASB-a, u Subotici je otvorena prva specijalizovana ambulanta za maloletne migrante u Srbiji.

Oni imaju zdravstvene probleme kao i sva ostala deca u svetu. Sada će ih na severu naše zemlje lekari zbrinjavati u novoizgrađenoj ambulanti za koju su nemački humanitarci izdvojili 55.000 evra.

"Ako je bilo koja opština u Srbiji, pa tako i Subotica pogođena migrantskom krizom, zdravo je i normalno ulagati u lokalnu zajednicu, a ne samo u rešavanje problema migrantske krize", ističe direktor "ASB Srbija" Gordan Velev. 

Patronažna služba Doma zdravlja u Subotici tokom protekle godine pregledala je oko 1.000 dece migranata, a još 400 izbeglica je dobilo lekarsku pomoć.

"Ova ambulanta će nam olakšati rad, samim tim što smo zamislili da tu budu lečeni mlađi migranti do 15. godine. Ujedno ovaj objekat ćemo koristiti i za potrebe naše dece, što je velika donacija jer je objekat potpuno opremljen", ukazuje dr Mila Bogdanović Dujmić, direktor Doma zdravlja u Subotici.

Organizacija ASB u Subotici je ranije finansirala izgradnju prihvatnog centra za migrante u kome Komesarijat za izbeglice i migracije Srbije redovno brine o stotinu pedeset azilanata.

U okviru projekta pomoći gradovima pogođenim migrantskom krizom, ASB će u Subotici ove godine asfaltirati Balzakovu ulicu u vrednosti od 200.000 evra.

broj komentara 0 pošalji komentar